Заместник-главният прокурор Иван Гешев разкри ексклузивни подробности за групата, измамила

...
Заместник-главният прокурор Иван Гешев разкри ексклузивни подробности за групата, измамила
Коментари Харесай

Гешев разкри схемата на бандата, откраднала над 60 млн. евро от 47 фирми и компании

Заместник-главният прокурор Иван Гешев разкри извънредни детайлности за групата, измамила компании от Съединените щати, Канада и Западна Европа с над 60 милиона евро, която беше арестувана у нас, заяви Българска национална телевизия.

7 души са задържани у нас от групата.

Сред тях са един жител на Ливан и един на Ирак. Двамата чужденци са непрекъснато пребиваващи в нашата страна, а ливанецът е непосредствен до някогашни притежатели на огромен търговски център в столицата.

Групата е работила на база бизнес шпионажа, само че в киберпространството. Проучвала е компании, които търгуват с други свои контаргенти, само че в отдалечение страни.

Според проверяващите групата е работила най-малко от една година. Антимафитотите попадат на следите на измамниците във виртуалното пространство. Установяват, че един от обвинените пробива мейл сървъри на огромни компании и в действително време копира бизнес-кореспонденцията им.

" Следи се деликатно връзката и когато наближи момента на заплащането за съответната стока и услуга, се изпраща подправен имейл, който имитира имейла на контрагента с дребна разлика - сменя се една писмен знак или цифра. И се поканва сътрудникът да заплати, обаче на нова сметка. Банковата сметка е на муле в България ", сподели Гешев.

След това измамниците трансферират откраднатите парите по сметки в страни от Средния изток, където банковата система е по-либерална и без проблем се теглят огромни суми в брой. От там, през офшорни компании, парите се връщат към водачите на групата у нас.

Ливанецът и иракчанинът са главните хора, хора със съществени благоприятни условия. Между другото са потърпевши много съществени компании. Две в Съединени американски щати занимаваща се една с търговия с метали и една с здравно съоръжение, изясни зам.-главният прокурор Гешев.

По тази скица са откраднати пари още от над 47 компании във Англия, Испания, Италия, Полша, и Канада. Петима от арестуваните са българи на приблизително и ниско равнище в групата.

" Това, което можем да кажем на диалект " мулета ", които са употребявани за вписване на банкови сметки. Съответно за приемане на интернет-банкиране, с цел да може след това парите да се превеждат без персонално посещаване на банката по интернет. И един-двама, които са организирали връзката ", добави Иван Гешев.

Според проверяващи за мулета са привличани безработни, които са търсили работа посредством разгласи в интернет.

При редица обиски в разнообразни пространства през днешния ден са конфискувани доста доказателства, в това число за банкови преводи от компании към мулета в България. Възможно е да се окаже, че излъганите компании са доста повече от 47, както и, че мулетата са доста повече от откритите досега пет.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР