Заместник-главният прокурор Иван Гешев остава единствената номинация на Висшия съдебен

...
Заместник-главният прокурор Иван Гешев остава единствената номинация на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Само той е, няма друг: Иван Гешев остана единствената номинация на Висшия съдебен съвет за главен прокурор

Заместник-главният прокурор Иван Гешев остава единствената номинация на Висшия правосъден съвет (ВСС) за основен прокурор, заяви Българска национална телевизия. 

Днес се организира последният, четвърти, пленум на съвета. Кандидатурата на Гешев беше подкрепена от 17 членове на Висш съдебен съвет.

Според правосъдния министър Данаил Кирилов съществуването единствено на една кандидатура е историческо събитие.

„ Заради предлагането на прокурорската гилдия, които са номинирали Гешев, е проявяване на правилото на магистратско самоуправление и го зачитат като съсловно предложение. Това подхожда на промените на Закона за правосъдната власт, призната през 2016 година “, съобщи Кирилов и добави, че той и да направи номинация, поддръжката ще бъде в границите на 14 гласа.

„ Това значи да не се стигне до избор и да се сътвори причина за опълчване на сътрудниците, което не би трябвало да се позволява “, акцентира той.

Гешев беше препоръчан от 11 прокурори, а с цел да бъде определен е належащо да бъде подсилен от още 6-ма съдии. Изборът ще се организира на 24 октомври.

Данаил Кирилов изиска от Пленума на Висш съдебен съвет да се направи и външен одит на системата за инцидентно систематизиране на делата. Предстои това му предложение да бъде гласувано от правосъдните кадровици.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> -->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР