Заместник главният прокурор Гешев и главният секретар на МВР Иванов

...
Заместник главният прокурор Гешев и главният секретар на МВР Иванов
Коментари Харесай

Вижте фалшивите документи за ТЕЛК, открити от МВР и прокуратурата

Заместник основният прокурор Гешев и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Иванов на брифинг през днешния ден информация по формирани преписки и досъдебни производства по отношение на непозволено приемане на инвалидни пенсии и свързани с това обществени услуги.
 spo1  spo2 здравноосигурителна брошура  spo3  spo4  spo5  spo6  spo7  spo8  spo9  spo10  spo12  spo13
„След осъществен разбор преди към месец, бяха събрани съвсем всички производства от последните 4-5 години, касаещи приемането на инвалидни пенсии с неистинен документи и обвързваните с това разнообразни престъпления“, заяви зам.-главният прокурор Гешев. Той посочи, че този разбор е предоставен от министър-председателя Бойко Борисов на Министерството на вътрешните работи и респективно от основния прокурор Цацаров на прокуратурата.



„ В хода на работата, осъществена в тясно взаимоотношение сред представители на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и Национален осигурителен институт, е открито че в избрани райони процентът на инвалидните пенсии доближава до 28% от всички пенсии в региона: Силистра – 28,6%; Разград – към 18%; Перник – 16,97%; Монтана – 17,54%; Габрово – към 19%; Враца – съвсем 20%. В резултат, с присъединяване на съответните окръжни и районни прокуратури, започнаха досъдебни производства в някои райони. Предстои обстоен разбор на цялата събрана документи и в околните няколко дни се чака покачване на обвинявания. Такава активност ще бъде осъществена и в останалите регионални градове, където процентите на инвалидните пенсии са по-ниски “, акцентира Гешев.

По думите му, към 70% от стотиците разпитани през последните две седмици хора, не знаят от какво са заболели, какви документи са нужни за явяване и дали са се явявали пред ТЕЛК, били ли са приети в болница и така нататък Реалният резултат е, че стотици милиони лв. изтичат и не доближават до действително нуждаещите се. Проблемът се мултиплицира и от обстоятелството, че в някои случаи цели фамилии не работят, тъй като се устоят посредством присъединяване си в тези схеми – като медиатори или като облагодетелствани. В този смисъл заместител основният прокурор напомни, че за инвалидни пенсии в страната на година се изплащат към 1.7 милиарда лв. и в допълнение почти 600 млн. лв. за 39 обществени права, свързани с тях. Гешев бе безапелационен, че това не е инцидентна акция. В рамките на тази година ще бъдат оценени и остарели досъдебни производства и преписки, и новите, стартирани в упоменатите регионални градове. Основните ще бъдат взети на доклад във Върховната касационна прокуратура.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Ивайло Иванов даде детайлности за дейностите, осъществени в цялата страна: Заедно с сътрудниците от Групово дело „ Национална полиция “ изискахме информация от Националния застрахователен институт и направихме разбор на данните от няколкото града с най-голям % на инвалидни пенсии. В екипите участваха чиновници от икономическа полиция към ГДНП, представители на районните и окръжни прокуратури и сътрудниците от секторите „ Икономическа полиция “ към ОДМВР.

На базата на осъществените инспекции и снети сведения от над 200 души е направено обосновано съмнение за фиктивно издаване на документи. В Силистра бяха открити и конфискувани голям брой бумаги – празни бланки на ТЕЛК, описи с персонални данни на жители, персонални и медицински документи и други. Установено е също, че епикризите са съвсем идентични.

„ Това е единствено началото, вършим разбор на всички остарели случаи, събират се нови данни и доказателства, които ще бъдат предоставени на прокуратурата. До момента, в границите на последния месец, има формирани седем прокурорски преписки и четири досъдебни производства. Предстои голяма по размер работа, само че имаме запас, воля и предпочитание да се оправим с този проблем, с цел да преустановим схемите, които генерират много сериозен финансов запас, и да минимизираме вредите, с цел да бъдат ориентирани средствата към хората, които в действителност се нуждаят от тях “, акцентира основен комисар Иванов.

Благодарност към Министерство на вътрешните работи и прокуратурата за ангажирането с казуса насочи шефът на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов. Той не скри, че в последните години броят на инвалидните пенсии нараства, в тях най-голямо значение – и като брой, и като разход – имат пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване. В интервала от 2011 насам пенсионираните с такива пенсии са нарастнали с 22 000 души годишно, без значение от общата наклонност на понижаване броя на пенсионерите и на популацията като цяло.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР