Заместник-генералният секретар на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и

...
Заместник-генералният секретар на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и
Коментари Харесай

ООН ще продължи да подкрепя възстановяването на Турция след земетресенията

Заместник-генералният секретар на Програмата за развиване на Организация на обединените нации (ПРООН) и шеф на департамента за Азия и Европа Ивана Живкович е на посещаване в Турция, което има за цел да се направи преценка на напъните за възобновяване след земетресенията и оказване на помощ, ръководени взаимно с Програмата, съобщи Българска телеграфна агенция.

Живкович се планува през днешния ден да посети потърпевшите от опустошителните трусове на 6 февруари окръзи Адана, Хатай и Газиантеп. Преди това представителката на Организация на обединените нации организира диалози в Анкара с министъра на околната среда, градоустройството и климатичните промени и други представители на турското държавно управление. В диалозите са били разисквани дейностите по оборудването на контейнерни градове със система за филтриране на отпадъчни води, обезпечаването на питейна вода и перални уреди, душове и тоалетни, подобаващи за хора с увреждания, климатични системи и прочие Обсъдено е било също обезпечаването на съоръжение за ръководство на отпадъците за мощно засегнатите общини, както и отбраната на паметниците на културното завещание в риск.

“През петте месеца след земетресението виждаме изместване на фокуса от оцеляване към възобновяване. Нашата цел в Програмата за развиване е да дадем опция на хората да се върнат към рутината на естествения си живот, където е допустимо. Това значи на първо място възобновяване на работните места и поминъка, в допълнение към обезпечаването на безвредно и несъмнено място за живеене “, съобщи Живкович пред турските медии.

По думите й „ компаниите в засегнатия от земетресението район се борят да намерят квалифицирани служащи, с цел да поддържат бизнеса си. От друга страна, хиляди хора, които са напуснали района, без значение дали вземат решение да останат отвън зоната на земетресението или да се върнат в родния си град, се пробват да придобият нови професионални умения, с цел да намерят работата, от която се нуждаят, с цел да устоят фамилиите си ”.

В рамките на новаторските стратегии за основаване на работни места в Програмата за развиване на Организация на обединените нации в партньорство с Центъра за продължаващо образование на Индустриалната камара на Анкара (ASO-SEM) пилотна група от 100 души, разселени вследствие на февруарските трусове, минава сертификационно образование по промишлени умения, каквито се търсят в зоната на земетресението. Предвижда се други 100 души разселени заради земетресенията да вземат участие в образование в град Кония.

Над 50 хиляди души починаха при двете разрушителни трусове с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер на 6 февруари в Южна Турция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР