Заместник-генералният секретар на ООН по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу

...
Заместник-генералният секретар на ООН по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу
Коментари Харесай

Изнесоха стряскащи данни за киберпрестъпленията по времето на пандемия

Заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу предизвести през вчерашния ден за взрив на киберпрестъпността по време на пандемията от ковид, съобщи Асошиейтед прес.

Високопоставената служителка на Организация на обединените нации съобщи на неофициално съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че по време на пандемията е било записано нарастване на злонамерените имейли с 600%.

Кризата с ковид тласка света към повече софтуерни нововъведения и онлайн съдействие, само че в това време и до тревожни хакерски атаки против здравни организации и институции за медицински проучвания по целия свят.

Изуми Накамицу посочи, че възходящата цифрова взаимозависимост е засилила уязвимостта във връзка с кибернападения, като се счита, че сходни офанзиви се правят на всеки 39 секунди.

Според Международния телекомуникационен съюз към 90 страни към момента са в началните стадии по взимане на ограничения за гарантиране на киберсигурността.

Накамицу посочи, че съществува непосредствена опасност от корист и с осведомителните и информационни технологии.
Тя съобщи, че има и положителни вести, като акцентира напредъка в работата на Организация на обединените нации за справяне със заканите, образец за който е създаденият от група държавни специалисти необвързващ устав за отговорно държавно държание при използването на тези технологии.

Естонският министър председател Юри Ратас, чиято страна е ръководител на Съвета за сигурност и провежда вчерашното съвещание, акцентира, че нуждата от несъмнено и функциониращо киберпространство е по-голямо от когато и да било. Той разкритикува хакерските атаки против лечебни заведения и институции за медицински проучвания, изключително по време на пандемията.
"Тези офанзиви са неприемливи. Важно е причинителите да понесат отговорност за стореното ", сподели Ратас.

Русия не взе участие в съвещанието, което беше основен миг от естонското председателство на Съвета за сигурност.

Руската задача в Организация на обединените нации съобщи в уеб страницата си, че не е взела участие в съвещанието, защото Естония, Англия и Съединените щати са нарушили откритата процедура всички членове на Съвета за сигурност да участват на неофициалните съвещания, без значение дали утвърждават или не утвърждават тематиката на съвещанието.

Трите страни не участваха на проведено от Русия в четвъртък съвещание, отдадено на въпроса с Крим, напомня Асошиейтед прес, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР