Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана заяви, че в контекста

...
Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана заяви, че в контекста
Коментари Харесай

НАТО вече не е обвързана с ангажименти да не разполага свои сили в Източна Европа

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана съобщи, че в подтекста на съветското настъпление в Украйна алиансът към този момент не би трябвало да бъде лимитиран от предходните си задължения към Москва да не разполага сили в Източна Европа, съобщи Франс прес.

Основополагащият акт за връзките сред НАТО и Русия, подписан преди 25 години, планува ограничения за " попречване на всякаква централизация на стандартни сили ", включително в Източна и Централна Европа. Но с нападението против Украйна и с спирането на всевъзможен разговор с алианса, самата Русия " направи невалидно наличието на Основополагащия акт ", съобщи Джоана в изявление за Агенция Франс Прес, обещано във Вилнюс.

Руснаците " бяха поели там ангажимент да не нападат съседите си, а точно това вършат в този момент, както и да водят постоянни съвещания с НАТО, каквото не вършат ", посочи Джоана. Основополагащият акт " просто не действа поради Русия ", добави той. По думите му към този момент нищо не лимитира алианса да укрепи източния си фланг. 

През 2017 година НАТО разположи м ногонационални тактически формирования в балтийските страни и Полша за въздържане на Русия, след което изпрати подкрепления след съветското настъпление в Украйна в края на февруари. Балтийските страни желаят по-голямо наличие на НАТО и по-конкретно образуването на бригади на мястото на по-малобройните тактически формирования.

Министрите на защитата на НАТО ще се съберат в средата на юни да обсъдят този въпрос, а ръководителите на алианса ще вземат решение на срещата на върха в Мадрид в края на същия месец.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР