Заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Янев даде нови подробности

...
Заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Янев даде нови подробности
Коментари Харесай

Зам.-шеф на ГДБОП разкри колко хитро са били спипани ченгетата наркодилъри

Заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Янев даде нови детайлности за схемите на столичните ченгета, опъвали чадър над свирепа наркобанда. Освен това той приказва и за това по какъв начин се реализира трафикът на дрога в страната.

Ето какво още сподели той в изявление за в. "Телеграф ":

- Старши комисар Янев, по кое време разбрахте, че в наркогрупата, за която съобщихте публично през днешния ден (б.р.вчера) има служители на реда и каква е била тяхната роля?
- Разбрахме, че има служители на реда в групата преди към година. Установихме, че са чиновници на Министерство на вътрешните работи благодарение на СРС. Тяхната функционалност в групата е била логистична.

Имаме данни, че са се познавали от години с участници от групата. Единият служител на реда е живеел в Нови Искър наоколо до едно от лицата, занимаващо се с наркоразпространение. И двамата чиновници са постъпили на работа в Министерство на вътрешните работи през 2013 година

- Как са поддържали връзка с членовете на групата?
- Поддържали са връзка с четирима от бандата за разпространяване на опиати с прави телефони, което значи телефон в един човек- телефон в различен и те се употребяват за връзка единствено посред им, с цел да не могат да бъдат открити номерата и да бъдат приложени СРС-та.

- Какво тъкмо са правили служителите на реда за бандитите?
- Те са имали връзки с лицата от доста време и са им помагали в най-различни разновидности. Например са предупреждавали участници от групата за полицейски интервенции, имало е и случаи, когато са получавали логистична поддръжка от тях.

- Казахте, че има към 40 очевидци против групата, те споделяли ли са да са били бити или измъчвани по някакъв метод от членове на бандата или от служителите на реда?
- Нямаме данни, че служителите на реда са били или малтретирали някой. Голяма част от очевидците са знаели, че въпросните участници в ОПГ-то са се употребили от протекциите на служителите на реда. Някои от тях даже не са желали да подават тъжби.

- Какво е персоналното ви мнение за тези полицаи-бандити?
- Такива хора употребяват протекцията на това, че са чиновници, с цел да реализират незаконна дейност-жалко е, това е в ущърб на министерството и на всички нас. Личното ми мнение е, че сходни чиновници нямат място в полицията. Тяхната виновност към момента не е потвърдена, би трябвало да се произнесе съда, само че въпреки всичко е тъпо.

В последна сметка обаче това е въпрос на персонален избор, а някои се пускат по лесния път и желаят бързо продобиване на средства. Искам особено да благодаря на сътрудниците от Специализираната прокуратура и от Вътрешна сигурност за взаимната ни интервенция, с тях работим доста добре и ще продължаваме в същия дух.

- Казахте през вчерашния ден, че водачи взимат по 5 000 евро, с цел да карат дрога. Колко са равнищата в този незаконен бизнес?
- Три са равнищата най-общо казано. Първото и най-ниско са хора, които имат построени връзки в чужбина, отиват и договарят дребни количества от 1 до 5 кг. Въпросните количества се придвижват в тайници и се популяризират в България и то главно в махалите на Варна, Пловдив и София.

Зам.-шеф на ГДБОП разкри с каква мръсна скица тираджии изкарват по 5000 евро на курс за Европа

Второто равнище са хора, които имат построени контакти в Западна Европа, у нас и в Турция логистицират по-големи количества. Най-често става въпрос от 10 до 50 кг. Вече у нас, стоката се оставя в конретно хранилище, след това по друг начин-чрез транспортни компании, потегля към Западна Европа.

Както към този момент казахме има и транспортни компании, които записват нови сдружения, с цел да са легенда за конретна поръчка. Вече третото и най-високо равнище са групи, които прекарват по 100 до 500 кг хероин от Иран, през Турция и България за Западна Европа.

- На коя граница е най-трудно и най-скъпо да се премине?
- Най-трудната граница е българската. Ние сме членове на Европейския съюз, външна граница сме, охранява се доста прецизно. Но един път като влезе стоката, по-натам към Европа е доста по-лесно.

- Каква е йерархията в групите за трафик на опиати и те единствено с пренос ли се занимават или и продават у нас?
- Засичали сме, че групите са от по 6-7 индивида приблизително. Задачите им са разпределени-един намира компании фирми, които да търсят пространства, различен дава отговор за превоза, трети дава отговор за водачите, чиста логистика.

От количествата, които минават през България, обаче остава и у нас, опиатът не пада от въздуха въпреки всичко. Често има сделки сред сериозните играчи за продан на опиати било то на бартерни връзки в това число и за прекурсори.

- Как работите с партньорските служби?
- Мога да ви дам образец за общата реализация с британските ни сътрудници, когато заловихме група за трафик на опиати и оръжие. В нея участваше и англичанин, търсен с европейска заповед за арест. По мотив на хероина пък работим доста добре с турските служби.

В началото на годината получихме информация, че съответни лица се готвят да минат от Турция през България за Европа с пратка от 63 кг хероин.

Подадохме информация на сътрудниците и те задържаха наш камион с водач на излаз към България. Имаме добра връзка с турските служби, те откликват постоянно изключително за опиати, с тях работим добре.

- Преди няколко месеца ударихте бандата на Ланеца, а преди две седмици на неговия максимален съперник Иво Турчина. Това ли бяха главните наркоиграчи?
- Това бяха едни от главните групи, които разпространяваха опиати, да. Характерното при бандата на Турчина беше, че участниците в нея са младежи към 20-30 годишни. Нямаха престъпно минало.

Структурата на групата беше строго изразена-всеки имаше задания. Един се занимаваше единствено с разпространението на по-големи количества на дилърите-т.нар склададжия. Имаше отговорници, които взимаха от него, а към този момент те държаха дилъри, които разпространяваха.

- Конкурентът му Радо Ланеца по същия метод ли е работил?
- Те всички работят еднообразно. Макар че може би при Ланеца нещата бяха много по тайни. Хората му използваха криптирани интернет приложения, с цел да си споделят.

Но желая да ви кажа и друго, към този момент няма групировки като в предишното. Непрекъснато някой се кара, отделя, основава своя група. Нещата са по този начин раздробени, че за монопол не може да се приказва.

- Идват празници-Студентския, Коледа и Нова година. Има ли наркогрупи, които към този момент са тръгнали към зимните курорти?
- Това е наклонност, която постоянно е съществувала и ще съществува. Забелязваме и в този момент съответни играчи, арестувани през последните 3-4-5 години, които пробват да се дислоцират още веднъж на дефинира курорти. Но това пък на нас ни дава мотиви за работа, даже да не се вижда в този момент.

Интервю на Виктория ПЕНКОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР