Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан провежда разговори в Братислава

...
Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан провежда разговори в Братислава
Коментари Харесай

Зам. държавният секретар на САЩ обикаля Европа и Балканите срещу руска агресия

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Джон Съливан организира диалози в Братислава и ще посети Виена, София, Сараево, Скопие и Варшава по време на обиколка, която ще продължи до 20 декември, оповестява Държавният департамент на Съединени американски щати.

В Братислава Съливан " ще призове висши словашки чиновници да употребяват идното си председателство в ОССЕ, за да засилят реакцията на организацията за експанзията на Русия в Европа ", се споделя в изказване на департамента.

Във Виена от него се чака да благодари на Австрия за приноса при съдействие в региона на сигурността в Афганистан и Западните Балкани " и ще подчертае на висшите чиновници нуждата от противопоставяне на иранските и съветските злонамерени действия ", добавя изказването.

Той прибавя, че " макар продължаващите опасения от дестабилизиращата активност на Русия " Съливан ще води във Виена " разговор за битка с тероризма с съветския заместник-външен министър Олег Сиромолотов, ориентиран към изследване на областите ", в които съдействието би могло да бъде от изгода за сигурността на американския народ попречване на бъдещи терористични офанзиви ".

Съливан идва в София на 14 декември и ще се застъпи за оперативно съвместими системи на НАТО и ще подчертае смисъла на енергийната диверсификация за националната сигурност и районната непоклатимост на страната.

 Дежа вю? Българската газова тръба се изправя пред контрола на Европейски Съюз
Дежа вю? Българската газова тръба се изправя пред контрола на Европейски Съюз

Еврокомисар и американски посланик подлагат на критика северен и турски поток, и преноса през България

Във Варшава на 19 декември Съливан " ще удостовери стоманените задължения на Съединени американски щати към НАТО ", добавя Държавният департамент.

Той ще поздрави водачите на Полша за уговорката на страната за шерване на тежестта в региона на защитата и ще поддържа напъните за реализиране на прогрес в енергийната сигурност, като отбелязва споделената угриженост по планове като " Северен поток 2 ".

в Сараево Съливан ще желае " поддържане на непоклатимост и продължение на промените и път към Запада ".

Държавният департамент разяснява, че спирката на Съливан в Скопие на 18 декември ще съставлява дипломатическо посещаване в Македония от най-високо равнище от 2001 година насам.

Той ще разиска районните въпроси, в това число напъните за използване на Преспанското съглашение , с което Македония се съгласи да се преименува на Северна Македония в подмяна на обещанието на Атина да престане да блокира влизането им в НАТО и Европейски Съюз.

Гърция от дълго време смята името Македония за рекламация към личната си северна провинция със същото име и за античното културно завещание на Гърция .

 Гърция разгласи визитата на Ципрас в Русия за безусловно сполучливо
Гърция разгласи визитата на Ципрас в Русия за безусловно сполучливо

От Путин и Медведев, до по-ниските равнища на ръководство, връзките са все по-топли
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР