Заместник-държавният секретар на САЩ Браян Маккеон призова Тайван да вземе

...
Заместник-държавният секретар на САЩ Браян Маккеон призова Тайван да вземе
Коментари Харесай

САЩ се застъпва за участието на Тайван в Световната здравна асамблея

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Браян Маккеон прикани Тайван да вземе присъединяване в Световната здравна асамблея по време на среща с генералния шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Маккеон съобщи, че Съединени американски щати желае Тайван да получи статут на наблюдаващ на форума на Организация на обединените нации, плануван да се състои в интервала 22-28 май.

Тайван се причислява към Световната здравна асамблея като наблюдаващ през 2009 година и е с този статут до 2016 година От 2017 година е изключен поради натиска, който Пекин оказва върху интернационалната общественост. Редица страни поддържаха островната страна, а Световната здравна асоциация даже одобри резолюция през октомври предходната година.

По време на среща на работна група от Съединени американски щати и Тайван, състояла се на 31 март тази година във Вашингтон, представители от двете страни разискаха разнообразни тактики за разширение на присъединяване на Тайван в Организация на обединените нации и в други интернационалните организации и конгреси, в това число Световната здравна асамблея и Международната организация за гражданска авиация.

Съединените щати показаха угриженост, че изключването на островната страна ще попречва нейната опция да способства със своя опит и запаси.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР