Замърсяващите автомобили ще бъдат ограничавани в централните части на София.

...
Замърсяващите автомобили ще бъдат ограничавани в централните части на София.
Коментари Харесай

Голяма промяна за шофьорите! В центъра на София спират старите коли, ето кои минават под ножа

Замърсяващите коли ще бъдат ограничавани в централните елементи на София. По-екологичните коли ще бъдат отличавани от нездравословните за здравето ни посредством стикера за преминат механически обзор и вграден чип. Това излиза наяве от отговор на транспортния министър Ивайло Московски на депутатски въпрос по отношение на ограниченията за по-екологичен превоз в страната, написа " Монитор ".

Промяната е планувана в разпоредба на транспортното министерство за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на транспортните средства. Експертите са се впрегнали да търсят техническо реализиране на концепцията на Столична община, обвързвана с установяване на екологични групи, известни всеобщо като стандарта Евро, към които ще бъде квалифицирано всяко едно моторно средство.

„ Екологичната група ще се дефинира според от количеството и наличието на нездравословни излъчвания в отработените газове на колите, открити при осъществяване на периодическите прегледи и евро-категорията на транспортното средство “, се споделя в отговора на Московски. За тази цел в осведомителната система на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " (ИААА) това ще се случва автоматизирано. Екологичната група ще се отразява в знака на техническия обзор и в специфичен чип, предоставящ опция за отдалечено четене на данните за транспортното средство. Това ще даде опция и да се вкара спомагателен аршин при установяване на данъчните отговорности върху транспортните средства според от замърсяването, което предизвикват.

„ Нашата концепция е обвързвана с битката със замърсяването на въздуха в София.

Затова пуснахме писмо до министър Московски, с което помолихме да се потърси метод за ясна техническа идентификация на мотора, по време на техническия обзор, по отношение на стандарта Евро 3,4,5 и 6. Възможно е това да се направи с чип “, изясни за „ Монитор “ зам.-председателят на транспортната комисия в Столичната община Зафир Зарков. Писмото е от името на ръководителите на двете комисии в Столичния общински съвет – транспортната и екологичната и с даден мандат от кмета Йорданка Фандъкова. Предложението на общинарите е, в дните с нараснало замърсяване на въздуха да се лимитира придвижването на коли в центъра на града. „ В тези дни би трябвало да се позволяват единствено коли с най-високите екологични индикатори на мотора - Евро 5 и 6, а тези с Евро 2 и 3 да се глобяват, в случай че минават през централната част на града “, добави Зарков.

От бизнеса реагираха отрицателно, тъй като считат, че по този начин ще бъдат лимитирани доставчиците на артикули в магазините в центъра на града. Това ще докара до нови вложения на компаниите, с цел да обновяват автопарка си, опериращи в по-централните елементи.

Проблеми няма да имат някои от куриерските компании, които закупиха през последните години електрически транспортни средства.

С смяна в наредбата от страна на някогашната ДАИ плануват и свързване на осведомителната й система с измервателните уреди с пунктове за механически обзор за недопускане на операции на направените измервания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР