Замърсяването във всички негови форми е убило 9 милиона души

...
Замърсяването във всички негови форми е убило 9 милиона души
Коментари Харесай

Цената на замърсяването: Животът на 9 милиона души и $4,6 трилиона за икономиката

Замърсяването във всички негови форми е умъртвило 9 милиона души през 2015 година, а отрицателният резултат от него е коствал на световната стопанска система 4,6 трилиона $. Това демонстрират изчисленията на Lancent Commission Pollution and Health.

Според отчет на организацията по-малко развитите страни имат по-чести случаи на болести поради замърсяването и по-високо равнище на смъртност. То своя страна това понижава продуктивността и свива икономическия напредък с сред 1 и 2% годишно.

Заболяванията, породени от замърсяване на въздуха, водата или почвата, са причина за един на всеки шест смъртни случая в международен мащаб.

" Бях шокиран, когато започнах да преглеждам числата и да регистрирам резултатът върху здравето на хората ", разяснява Ричърд Филър, който е един от създателите на Lancent Commission Pollution and Health.

" В научните среди не считам, че има различия във връзка с съотношението сред разноските и изгодите от управлението на замърсяването ", разяснява професор Франческа Доминити от Харвардския университет.

" Основната преграда е политическа, не научна ", добавя тя, представена от Bloomberg.

Според създателите на отчета страните не могат да заличат връзката сред замърсяването и икономическия напредък, като за образец дават Щатите. От 1970 година брутният вътрешен артикул (БВП) на Сащ, с регистрирана инфлация, е повишен с 250%.

Именно през тази година американския президент Ричард Никсън подписва съглашението за чист въздух Clean Air Act.

За същия интервал концентрацията на замърсители на атмосферата, като олово, прахови частици и серен диоксид, е спаднала със 70 на 100.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР