Замърсяването с пластмаса в океана може да послужи като източник

...
Замърсяването с пластмаса в океана може да послужи като източник
Коментари Харесай

Замърсяването с пластмаса в океана може да послужи като източник на нови антибиотици

Замърсяването с пластмаса в океана може да послужи като източник на нови антибиотици, съгласно ново изследване, представено от Юрикалърт и Българска телеграфна агенция.

Изследването, направено от студенти в съдействие със експерти от Института по океанография " Скрипс ", ще бъде показано на конференцията на Американското сдружение по микробиология. Учените пресмятат, че всяка година в океаните попадат сред 5 и 13 милиона метрични тона пластмасово замърсяване, вариращо от огромни плаващи боклуци до микропластмаса, върху която микробите могат да образуват цели екосистеми. Пластмасовите парчета са богати на биомаса и затова биха могли да бъдат добър претендент за произвеждане на антибиотици, което нормално се случва в мощно конкурентна естествена среда.

За да проучат капацитета на пластисферата да бъде източник на нови антибиотици, откривателите са модифицирали метода Tiny Earth за търсенето на антибиотични субстанции от почвени бактерии към морските условия.

Авторите на проучването са отглеждали полиетиленова пластмаса с висока и ниска компактност (типа, който постоянно се среща в пазарските торбички) във водата покрай кея " Скрипс " в Ла Хоя, Калифорния, в продължение на 90 дни.

Изследователите са изолирали от океанската пластмаса пет бактерии, произвеждащи антибиотици, в това число варианти Bacillus, Phaeobacter и Vibrio. Те са тествали бактериалните изолати против разнообразни грам-положителни и негативни цели и са открили, че те са ефикасни против постоянно срещани бактерии, както и против два варианта, устойчиви на антибиотици.

" Имайки поради актуалната антибиотична рецесия и повишаването на броя на супербактериите, е от значително значение да се търсят различни източници на нови антибиотици ", споделя водещият създател на проучването Андреа Прайс. " Надяваме се да разтеглим този план и да характеризираме в допълнение микробите и създаваните от тях антибиотици ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР