Замърсяването с пестициди е потенциално опасно за медоносните пчели и

...
Замърсяването с пестициди е потенциално опасно за медоносните пчели и
Коментари Харесай

Реалната заплаха за медоносните пчели

Замърсяването с пестициди е евентуално рисково за медоносните пчели и природата поради генотоксичен резултат

Прекомерната комерсиализация на пчеларството в Европа, и в частност в България, води до смяна в състава на генофонда при локалните популации, което покачва тяхната накърнимост от вредители и появяването на нови патогени.

Изследванията демонстрират, че измежду аргументите за загуби на пчелни фамилии са генетично замърсяване на приспособените към локалните условия на средата популации, влошаващо се качество на пчелните майки, опаразитяване с Varroa и Nosema, вируси, други болести, както и съществуващи неизяснени към този момент аргументи.

Проблемът се задълбочава и заради открити нарушавания на българското законодателство от пчелари, които безконтролно внасят пчелни майки с непознат генезис в приспособените локални популации, отрицателно въздействайки върху генофонда на локалната за България медоносна пчела и застрашаващи жизнеността ѝ.

От друга страна, земеделските производители обработват селскостопанските култури с все по-нови и разнородни пестициди (някои от които нерегламентирани, неразрешени или подложени на специфичен режим на използване), доста от които с непосредствено токсично деяние върху медоносните пчели, последователно натрупващи се в околната среда и криещи евентуална заплаха за живите организми.

За интервала 2017 – 2022 година в България е регистрирано доста повишение на смъртността на медоносните пчели – от 2.4% до над 19%, като в някои региони с преобладаваща медоносна растителност, подлагана интензивно на култивиране с пестициди, са установени залпови отравяния на медоносните пчели, довели до заличаване на цели пчелни стопанства. Установено е, че за изследвания интервал, в страната ни внезапно се е нараснала загубата на пчелни фамилии поради смъртността на пчелите в тях (16.4%). В същото време качествата на пчелната майка (2.85%) и естествените бедствия (0.12%) по-слабо са повлияли общите загуби, установени през последните години.

През 2021 година, в подложени на химичен разбор проби от пчели и хранителни ресурси в фамилията от региони в България с открита залпова смъртност на медоносни пчели, е установено наличие на остатъчни количества от 27 пестицида. Резултатите от проучванията по националния план КП-06-Н-51-12 потвърждават, че замърсяването с пестициди води до хромозомни разновидности, увреждане на ДНК в клетките и утежняване репродуктивното здраве на пчелите.

Един от позитивните образци, ориентиран към съхранението и опазването на локалните пчели у нас е планът, осъществяващ се в предпазената вододайна зона на изворна вода DEVIN. Благодарение на пчелните фамилии, които Devin Изворна отглежда към извора, сезонно интернационалната организация BeeOdiversity проучва проби от прашеца, събран от пчелите в радиус от 1,5 км към извора, като анализът включва над 500 типа пестициди и тежки метали, равнища на биоразнообразие и качество на околната среда. Проучванията потвърждават, че районът на водовземане е екологично чист, а популациите на българската медоносна пчела в района са предпазени.

Специалистите са уверени, че само посредством взаимни старания на откриватели, пчелари и земеделци генофондът на българската медоносна пчела A. m. rodopica може да бъде опазени съхранен.

Материалът е квалифициран от проф. д.б.н. Евгения Нешова Иванова – биолог-изследовател и академични учител в катедра „ Биология на развиването ” на Биологическия факултет при Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски ”.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР