Замърсяването на въздуха задушава белите дробове и съкращава живота, но

...
Замърсяването на въздуха задушава белите дробове и съкращава живота, но
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха може да предизвика психични проблеми

Замърсяването на въздуха задушава белите дробове и редуцира живота, само че може да бъде обвързвано и с по-голям риск от психологични болести, оповестиха учени, анализирали здравна информация за милиони пациенти в Съединени американски щати и Дания, заяви Ройтерс.

Хората, изложени на въздух с неприятно качество в двете страни, по-често получават диагнози като биполярно разстройство и меланхолия, настояват учените от университета на Чикаго, въпреки и някои да възразиха, че трудът има дефекти и за безапелационни заключения са нужни спомагателни проучвания.

"Има много известни задействащи фактори (за психологичните заболявания), само че замърсяването е нов - сподели ръководителят на проучването Андрей Рзетски. - Изследване с кучета и гризачи сподели, че замърсяването на въздуха може да доближи до мозъка и да провокира инфектиране, което води до признаци, наподобяващи на меланхолия. Много е допустимо същото да се случва и при хората ".

Учените са сравнили здравните данни и индикаторите за замърсяване в региона за 151 милиона американци и 1,4 милиона датчани. Излагането на замърсяване в детството е обвързвано с два пъти повече случая на шизофрения измежду датските пациенти, както и повече личностни разстройства и меланхолия. Сред американските пациенти мръсният въздух също се свързва с по-високи равнища на биполярно разсройство и меланхолия, само че не и с други положения като шизофрения, епилепсия и Паркинсон.

По данни на Световната здравна организация поради замърсен въздух умират 7 милиона души годишно - по 13 на минута, повече в сравнение с от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария, взети дружно. Той може да редуцира предстоящата дълготрайност на живота на родените в този момент деца с 20 месеца. Как се отразява на психологичното здраве, обаче не е изследвано задоволително.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР