Замърсяването на въздуха става все по-актуална тема заради последиците за

...
Замърсяването на въздуха става все по-актуална тема заради последиците за
Коментари Харесай

Мръсният въздух състарява мозъка

Замърсяването на въздуха става все по-актуална тематика поради последствията за здравето. Ново изследване на учени от Университета в Уоруик, откри, че замърсяването на въздуха има пагубно влияние върху човешката памет и даже може да накара човешкия мозък да остарее с цяло десетилетие, съобщи БГНЕС.
В рамките на проучването 34 000 британски жители от няколко области на Англия били помолени да си спомнят 10 думи в тест за запаметяване на думи. Изследователите сравнили спомените на участниците, живеещи в нечистите региони на Англия, с тези, които живеят в най-чистите региони. Учените са отчели и други фактори, които могат да повлияят на паметта на хората, като здравословно положение, възраст, етническа принадлежност, равнище на обучение, фамилен живот и статус на претовареност.
Проучването открило, че спрямо тези, които живеят в чисти региони, тези, които живеят в нечисти региони, претърпяват по-голяма загуба наизуст. Изследователите тествали въздуха за азотен диоксид и съществуване на прахови частици.
Според Air Quality Now, азотният диоксид се излъчва посредством изгарянето на горива и има „ пагубно влияние върху бронхиалната система. “ Праховите частици въпреки това са извънредно дребни, нормално предавани от дизелови транспортни средства, които могат да „ обхванат “ надълбоко в белите дробове. "
Сравнявайки паметта на живеещите в най-замърсените региони на Англия с тези в най-чистите, изследването открило, че човек, дишащ повече замърсители, има загуба наизуст, еквивалентна на някой с 10 години по-възрастен, живеещ в чист регион. С други думи, 50-годишен, живеещ в нечиста зона, има същите характерности на паметта като 60-годишен, живеещ в регион с по-чист въздух.
Учените обаче означават, че проучването не дефинира дефинитивно връзката сред замърсителите и загубата наизуст.
„ Има малко предварителни доказателства за негативна връзка сред равнищата на замърсяване от трафика и паметта, като се употребяват данни за възрастни хора и деца. Но съвсем всички проучвания в изследвания върху хора по тази тематика се основават на обикновени корелации, а не на национално представителни извадки от човеци в дадена страна. Опитахме се да разгадаем тези два казуса в нашето изследване “, споделя водещият откривател Натавуд Поудтаве, представен от Air Quality News.
Нов отчет, оповестен от Европейската организация по околна среда в сряда, също открива, че неприятното качество на въздуха е причина за преждевременната гибел на към 400 000 души в Европа, като през днешния ден замърсяването на въздуха е „ най-важният риск на околната среда за здравето на хората “. Въпреки че в отчета се отбелязва, че равнището на нездравословните замърсители в някои европейски градове понижава, този спад към момента не е задоволителен, с цел да дава отговор на стандартите на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР