Замърсяването на въздуха може да доведе до косопад, сочи ново

...
Замърсяването на въздуха може да доведе до косопад, сочи ново
Коментари Харесай

Проучване: Замърсеният въздух може да причини косопад

Замърсяването на въздуха може да докара до косопад, сочи ново изследване, представено от “Индипендънт”.
Учените са открили, че излагане на най-разпространените замърсители във въздуха понижават равнищата на четири протеина, които се грижат за растежа и здравината на косата ни. Те забелязали също, че този резултат се усилва при скок на въздушното замърсяване.
Тези данни сочат, че хората, живеещи наоколо до градове и индустриални зони са изложени на доста по-висок риск от оплешивяване.
Замърсяването на въздуха към този момент е водеща причина за повишението на раковите болести, сърдечни и белодробни проблеми. Пресметнато е, че мръсният въздух води до 4,2 млн. случая на преждевременна гибел годишно.
Лекарите, създали последното проучване, разясняват, че са нужни спомагателни изследвания, с цел да се потвърдят тези резултати и отвън лабораторията.
За да съберат данните си, учените изложили човешки космени фоликули на висока централизация на прахуляк и 10 микрометра дизелови частици. Като резултат открили, че равнищата на бета-кератин – протеин, който е обвързван с растежа и регенерацията на косата ни, понижават фрапантно.
Протеините сиклин D1, сиклин Е и CDK2 също били наранени, като отрицателното въздействие се засилвало при по-високи равнища на замърсяване.
Резултатите били едни и същи и за двата пола, без значение от възрастта на участниците.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР