Замърсяването на въздуха може би уврежда всеки орган и почти

...
Замърсяването на въздуха може би уврежда всеки орган и почти
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха вероятно уврежда всеки орган в тялото

Замърсяването на въздуха може би поврежда всеки орган и съвсем всяка клетка в човешкото тяло. Това демонстрира изчерпателен нов световен обзор.

Изследванията демонстрират увреждания от главата до петите, от сърдечни и белодробни болести до диабет и деменция, както и от чернодробни проблеми и рак на пикочния мехур до нежни кости и повредена кожа. Плодовитостта, ембрионите и децата също са наранени от токсичния въздух.

Системните увреждания са резултат от замърсители, причиняващи инфектиране, което по-късно се разгръща в тялото и ултрафини прахови частици се придвижват по тялото от кръвообращението.

Замърсяването на въздуха е " изключителна обстановка за публичното здраве ", съгласно Световната здравна организация, като повече от 90% от международното население понася отровен въздух на открито. Новият разбор демонстрира, че 8,8 млн. ранни смъртни случая всяка година - двойно повече от по-ранните оценки - вършат замърсяването на въздуха по-голям палач от тютюнопушенето.

Но въздействието на другите замърсители върху доста болести остава да бъде открито, като се допуска, че добре познатите увреждания на сърцето и белите дробове са единствено " върха на айсберга ".

" Замърсяването на въздуха може да навреди остро, както и хронично, евентуално засягайки всеки орган в тялото ", заключават учените от Форума на интернационалните респираторни сдружения в проучването, оповестено в сп. Chest, допълвайки: " Ултрафините прахови частици минават през белите дробове, елементарно се улавят от клетките и се придвижват посредством кръвообращението, с цел да доближат на практика до всички кафези в тялото. "

Проф. Дийн Шрауфнагел от Университета на Илинойс в Чикаго, който е водещият академик на прегледите, акцентира: " Не бих се изненадал, в случай че съвсем всеки орган е обиден. Ако нещо липсва (от прегледа), това евентуално е, тъй като към момента няма изседване. "

Прегледът съставлява " доста безапелационна просвета ", показва доктор Мария Нейра, която е шеф в Световната здравна организация по въпросите на публичното и екологичното здраве: " Той прибавя към доста тежките доказателства, които към този момент имаме. Налице са повече от 70 000 научни публикации, които демонстрират, че замърсяването на въздуха въздейства на нашето здраве. "

Тя сподели, че чака даже повече въздействия от замърсяването на въздуха да бъдат разкрити от бъдещи проучвания: " Проблеми като заболяването на Паркинсон или аутизма, за които има някои доказателства, само че може би не доста мощни връзки, тези доказателства идват в този момент. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР