Замърсяването на въздуха е причина за до една трета от

...
Замърсяването на въздуха е причина за до една трета от
Коментари Харесай

30% от случаите на астма при децата в Европа нямаше да ги има, ако въздухът не беше мръсен

Замърсяването на въздуха е причина за до една трета от случаите на астма при децата в Европа, сочи ново изследване, съобщи БГНЕС.
Институтът за световно здраве в Барселона (ISGlobal), който организира проучването, преглежда случаи на 63 442 429 деца в 18 европейски страни през 2016 година. Заключенията - замърсяването от колите може да повреди дихателните пътища, което води до инфектиране и развиване на астма при част от децата, които са генетично предразположени. Стотици хиляди деца на възраст сред 1 и 14 години се разболяват от дишането на замърсители всяка година.
Учените са сравнили степента на заболеваемост от астма с оценките на равнищата на излагане на замърсители в зони, които постоянно са свързани с трафика в градските региони. Установено било, че всяка година 11,4% от общия брой на случаите на астма (66 567) може да бъде предотвратен, в случай че страните съблюдават оптимални равнища на замърсяване на въздуха, предложени от Световната здравна организация. Но единствено 0,4% (2434 случая) в страните биха били предотвратени с намаляването на различен замърсител, азотен диоксид (NO2), който е по-добър маркер на източниците на трафик.
Изследователите считат, че тези насоки са остарели и би трябвало да бъдат понижени.
Десетки хиляди повече случаи на детска астма биха могли да бъдат избегнати, в случай че страните подхващат по-драстични ограничения, предвиждат откривателите. 191,883 случая (33%) могат да бъдат предотвратени всяка година в 18-те европейски страни, включени в проучването.
Изследването, оповестено в Европейския респираторен вестник, заключава: " Нашите оценки са по-големи от миналата документи и акцентират незабавната нужда от понижаване на излагането на замърсяване на въздуха на децата в цяла Европа ".
Предишно изследване на The Lancet Planetary Health допуска, че малко под една пета от новите случаи на детска астма във Англия могат да бъдат свързани с замърсяване от автомобилния трафик.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР