Замърсяването на Варненското езеро с отпадъчните води на район "Аспарухово“

Замърсяването на Варненското езеро с отпадъчните води на район "Аспарухово“ ...

Най-после замърсяването на Варненското езеро е преустановено.


Замърсяването на Варненското езеро с отпадъчните води на район "Аспарухово“ е преустановено. Аварията вече е отстранена и е положен новият тръбопровод. Това обясни пред камерата на БНТ зам.-кметът на община Варна Христо Иванов. Дейността на съоръжението е възстановена и водите се отвеждат до пречиствателната станция, уточни още той.

Цялостният проект по ремонта на съоръжението все още не е напълно завършен, но новият тръбопровод вече е частично поставен. Предстои да бъде прокопана траншея още няколко метра под морското равнище, като така няма да има опасност тръбата да бъде разкъсана от преминаващ плавателен съд.

Припомняме, че в края на април стана ясно, че с фекални води. Районната и Окръжната прокуратура в морския град започнаха проверка, за да установят виновните лица. Още по темата

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) пък предостави над 1 млн. лв. на община Варна за ремонта на авариралия тръбопровод. Средствата са осигурени и постъпват по сметката на общината на 18 май 2020 г., като срокът за изпълнение на обекта е до 30 ноември.

Обектът е изграден по договор между Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и община Варна и е въведен в експлоатация през 2011 г. Предназначението му е да прехвърля отпадъчните води от кварталите „Аспарухово“ и „Галата“ през Варненското езеро в канализационната система на Варна и пречистването им в ПСОВ-Варна.

Повредата възниква през на 20 август 2019 г. На 13 март тази година Община Варна се обръща за помощ към МРРБ за финансиране на ремонта.

Кметът на града Иван Портних обяви през май, че Варна ще заведе съдебен иск заради скъсания водопровод и изливането на фекални води във Варненския залив.

Източник: investor.bg