Замърсяването на околната среда отнема живота на повече хора, отколкото

...
Замърсяването на околната среда отнема живота на повече хора, отколкото
Коментари Харесай

Замърсяването на околната среда убива милиони по света

Замърсяването на околната среда лишава живота на повече хора, в сравнение с войните, естествените бедствия, гладът, тютюнопушенето, оповестиха международните осведомителни организации. Повече от СПИН, туберкулозата и маларията, взети дружно.

Всяка шеста преждевременна гибел по света през 2015 година - общо към 9 милиона души, се дължи на заболяване поради замърсяване на околната среда - от въздуха до питейната вода. Разходите за тези заболели са големи - към 4,6 трилиона годишно, или към 6,2 % от световната стопанска система, твърди интернационален екип от учени в сп. " Лансет ".

Мръсният въздух е най-големият извършител на смъртоносни болести (около 6,5 милиона). Следва нечистата вода, която популяризира гастроинтестинални заболявания и инфекции, умъртвили 1,8 милиона души.

Най-много смъртни случаи, свързани със замърсяването през 2015 година, е имало в Индия - 2,5 милиона. Следва Китай с 1,8 милиона.

Експертите акцентираха, че броят на преждевременните смъртни случаи е изчислен почти и безспорно е доста по-голям. По-точна оценка може да бъде направена с повече проучвания и нови способи за обмисляне на нездравословните въздействия.

В региони като Субсахарска Африка даже няма системи за мониторинг на замърсяването на въздуха. Замърсяването на почвата съвсем не се изследва. Има и доста отрови, които изобщо не се взимат пред тип. По-малко от половината от 5000-те нови химикали, изпускани в околната среда от 50-те години на предишния век, са тествани за сигурност или токсичност.

Азия и Африка са регионите, излагащи най-вече хора на риск.

Изследването е осъществено от към 40 учени от целия свят с способи, посочени от американската Агенция за запазване на околната среда за оценка на полеви данни от проби на почвата, както и с данни за замърсяването на въздуха и водата от проучването Глобалното задължение на заболяванията, което се прави от няколко институции, измежду които и Световната здравна организация и Вашингтонският университет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР