Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това

...
Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това
Коментари Харесай

В българското Черноморие има толкова пластмаса, колкото и в някои от най-замърсените региони в света

Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие - едни от най-замърсените водни басейни в света. Това е един от главните заключения от проучване на учени от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките, част от акцията на „ Грийнпийс " - България за понижаване на пластмасовото замърсяване „ Свободни от пластмаса ", оповестява БТВ.

Замърсяването с микропластмаси е най-силно в региона на нос Калиакра и при устието на река Камчия.
Изчисленията демонстрират, че през август 2017 година в проучвания регион сред Бургас и нос Калиакра микропластмасовите детайли наброяват приблизително 429 хиляди частици на квадратен километър. Най-голям дял от микропластмасите, открити при проучването, имат влакната - евентуално останки от въжета и мрежи.
Що се отнася до замърсяването с плаващи морски боклуци като цяло, резултатите демонстрират, че то е съпоставимо с това в румънската акватория на Черно море или на тихоокеанските води край крайбрежията на Чили. Количествата са най-големи в региона на Варна и нос Емине.

„ Пластмасата за еднократна приложимост в никакъв случай не изчезва изцяло - разяснява Деница Петрова от „ Грийнпийс " - България. - Веднъж попаднали в морето, опаковки, торби и чаши, които сме употребили за 10 минути, се разграждат на дребни частици и се носят от теченията стотици години. Те стават храна на морските жители. Голяма част от замърсяването, което видяхме по време на проучването, идваше от брега - пластмасови шишета и чаши, опаковки от солети, вафли - пластмаса, която е в всекидневието ни ".

Пластмасовите опаковки, които изхвърляме в България единствено за едно лято, биха покрили повърхността на всичките ни морски плажове, показват от „ Грийнпийс " - България.

Теренното изследване е извършено от борда на кораба Rainbow Warrior в 3 дни - сред 8 и 10 август 2017 година, и е изпълнено взаимно с деятели и доброволци на „ Грийнпийс ". Данните са получени посредством събиране и категоризиране на проби и наблюдаване на водната повърхнина, изпълнени съгласно насоките в Рамковата инструкция за морска тактика на Европейски Съюз.

Данните за замърсяването на Черно море са малко, а съответното проучване ги добавя с настояща информация за положението на българското Черноморие. Авторите на проучването предлагат сходни изследвания да не престават да се вършат по цялата брегова линия и в разнообразни сезони, с цел да може да се добие още по-добра визия за равнищата на замърсяване на Черно море.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР