Замърсеният въздух отново е сред актуалните теми на всекидневниците. Родители

...
Замърсеният въздух отново е сред актуалните теми на всекидневниците. Родители
Коментари Харесай

При мръсен въздух освобождават от училище децата с дихателни проблеми, съкращават администрацията, откриха незаконен арсенал…

Замърсеният въздух още веднъж е измежду настоящите тематики на всекидневниците.

" Родители на деца с хронични дихателни болести ще могат да ги освобождават от учебно заведение, когато се чакат дни с високи стойности на фини прахови частици във въздуха. Това сподели пред БНР зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Мерките ще се ползват в цялата страна. От министерството ще осведомят учебните заведения за идни дни с замърсен въздух. Тогава образователните занятия ще би трябвало да се организират допустимо най-кратко навън. Освен това постройките на учебните заведения ще би трябвало да се чистят по-често. От своя страна просветителният министър Красимир Вълчев посочи, че един или два дни с по-мръсен въздух няма да предизвикат болести измежду учениците, оповестява " Фокус ". По думите му казусът с фините прахови частици става все по-голям, само че акцентира, че оповестяването на тези дни за неучебни е последна мярка. " Има рискови групи деца - да вземем за пример с бронхиална астма, към които би трябвало да се подходи с оптималната степен на нерешителност. Затова имаме система за София, която не просто записва равнищата на фините прахови частици, само че може и да предвижда за три дни напред. От нея може да се види, че казусът е най-вече в София ", добави Вълчев и посочи, че за на следващия ден и вдругиден системата демонстрира, че няма да има превишение на нормите, само че за петък такова се чака. Инструкциите, които се дават на учебните заведения, са децата да не се извеждат на открито и да не се правят действия навън, а децата с хронични проблеми ще могат да бъдат освобождавани от учебно заведение по решение на родителите, сподели още министърът. " - в. " Сега ".

" В съпоставяне с предходната година, замърсяването на въздуха в София е по-малко. Миналата година по същото време единствено станциите на " Павлово " и " Младост " имат близки стойности като тази година, на другите места равнищата на замърсяване са по-ниски, а на никое място няма по-високи стойности. Това уточни министърът на околната среда и водите Нено Димов пред bTV. По думите му обаче, това не значи, че хората няма защо да се тормозят. Основните замърсители са автомобилният превоз и битовото отопление, съобщи министърът. По думите му несъмнено у нас има възобновяване на автомобилния парк, което е напълно естествено. Битовото отопление способства над 50% за замърсяване с фини прахови частици и той е главният източник за замърсяване, съобщи той. По думите му дървата, въглищата и брикетите са част от материалите, които не са задоволително качествени, а вредят най-вече на чистотата на въздуха. Световната банка има две оферти за справяне с този проблем - дървата да се продават на размер, защото влагата тежи повече, и другото е дървата да не бъдат изсичани в последния миг, с цел да може да има по - дълъг интервал на изсушаване. Този проблем обаче има голяма обществена роля, защото няма по какъв начин да накараме хората дали да избират да дишат чист въздух, или да стоят на топло, сподели министърът. Той означи, че главната тежест при ограниченията против замърсяването на въздуха е върху локалната власт. " Почти всички общини имат стратегии, само че не всички реализират резултати. Трябва да има санкционен механизъм. Не можем да приказваме, че има панацея ", разяснява министърът... " - в. " Труд ".

Вестниците в четвъртък оповестяват и за усъвършенстване на администрацията, подхванато от вицепремиера Томислав Дончев.

" Кабинетът прави нов опит да усъвършенства администрацията. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред Българска национална телевизия, че е изпратил през днешния ден писмо в този дух до всички министри, като до 20 декември чака от тях съответни оферти за съкращения в администрацията, която те ръководят. Дончев изясни, че преди всичко ще даде опция на сътрудниците си да предложат съкращения, защото по-добре познават структурите си. " Ако не са оптимално амбициозни, си резервирам правото да върша оферти, които са разнообразни от техните ", посочи той. 10 000 са незаетите бройки в администрацията, 130 хиляди са служителите, уточни вицепремиерът. Освен закриване на незаетите щатове, Дончев чака преместване на чиновници от по-леки звена към по-натоварени, редуциране на непотребни хора, а също и да не се назначават хора на мястото на пенсионирани чиновници. Следващата година в администрацията се чака нарастване на заплатите с 10%, като уверенията на финансовия министър Владислав Горанов са парите да не се раздават на калпак, а съгласно атестацията на служителя. Тази препоръка обаче към момента се прави напълно официално, а служителите с ниска оценка на работата са единици. " - в. " Сега ".

" Вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил през днешния ден писмо до всички министри, с което им слага задача до 20 декември да му изпратят оферти за съкращения в техните администрации, заяви той пред Българска национална телевизия. " Искам сътрудниците да създадат предложенията, тъй като те познават обстановката в министерствата си най-добре. Ако те не са оптимално амбициозни, ще направя оферти, разнообразни от техните ", посочи вицепремиерът. Той уточни, че държавната администрация сега се състои от 130 хиляди души, а 10 хиляди щата са незаети. Дончев уточни, че няма терзания за ориста на освободените, като предвижда, че при сегашната обстановка на пазара на труда те ще си намерят работа бързо. Мисли се и за прекачване на чиновници от едно място на друго, както и за прекъсване на назначения на мястото на пенсионирани чиновници. Коментирайки концепцията си главното обучение на стане наложително, Дончев уточни, че в екипа му е имало и концепция даже междинното обучение да е наложително. Според вицепремиера няма по какъв начин да има конкурентна стопанска система, която създава скъпи неща, без популацията да е образовано. " След десетилетие човек, който не може да чете и написа, ще е отвън пазара на труда ", предвижда Дончев. Той изясни, че с цел да се осъществя концепцията му, е нужна е смяна в конституцията и редица закони. Вицепремиерът посочи, че в случай че концепцията се одобри, би трябвало да се употребяват методите както на моркова, по този начин и на тоягата, с цел да бъде наложена тя. Коментирайки образованието, Томислав Дончев уточни, че с изключение на висшата математика в учебно заведение би трябвало да се учи и ролята на институциите. " Младите хора са институционално необразовани, там би трябвало да се засилят нещата ", добави той... " - в. " Дневник ".

Вестниците подчертават и върху концепцията на вицепремиера да се лимитират правата на хората без главно обучение.

" Ограничаване на права за хора, които нямат главно обучение, предлага вицепремиерът Томислав Дончев. Аргументът му е, че образованието е гратис. В екипа ми имаше спор дали главното обучение не е прекомерно ниска цел. Има причини наложително да е освен главното, само че и междинното обучение, сподели пред Българска национална телевизия Дончев, разяснявайки концепцията си главното обучение да стане наложително. Ние приказваме за по-конкурентна стопанска система, благосъстоянието се образува, в случай че произвеждаш по-скъпи неща. След десетилетия, човек, който не може да счита, няма да може да се осъществя на пазара на труда, сподели още вицепремиерът. Според него е нужна смяна в конституцията. " Полагат се старания върнатите в учебно заведение деца да продължат да се образоват. В всеобщия случай огромният проблем са фамилиите, които не ги поддържат. За тях това не е полезност, карат ги да работят ", сподели още Дончев. " Щом законодателството има норма, напълно разумно е да има глоба за неизпълнението. Аз не съм уверен, че единствено и само санкциите биха решили въпроса ", безапелационен бе вицепремиерът... Как може да си добър, сериозен жител, да натискаш институциите, в случай че нямаш базисна гражданска просветеност ", попита риторично Дончев... " - в. " Стандарт ".

" Ако образованието до 16 години е наложително, това не образува ангажимент наложително да се приключи главно обучение. В екипа ми даже имаше спор дали не е добре да предложим междинното обучение да е наложително. Всички желаеме да сме по-богати, а може да имаме стопанска система, основана на знанието, единствено с грамотно население. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия. " Няма да е задоволително единствено смяна в член 53 от Конституцията. Ако променим 5 закона, това няма да реши напълно казуса. Близо 100 000 деца не вървят на учебни заведения, част от тях са в чужбина. На всекидневна база поставяме старания да задържим децата в учебно заведение. Големият проблем са фамилиите, които меко казано не ги поддържат, а ги карат да работят ", добави Дончев. " Трябва да се ползват и методите на " моркова " и на " тоягата ". Щом законодателството има норма, разумно е да има и глоба за неизпълнението й. Редно е да има ограничение на права за хората, които нямат най-малко главно обучение. Образованието би трябвало да е приоритет, от това зависи по какъв начин ще наподобява България след 10-15 години ", добави той. " Заплатите на учителите скачат всяка година. Това образува напън от други сфери. Учебното наличие би трябвало да е оптимално покрай потребностите в живота. Трябва да създадем нужното образованието да дава умения, потребности за живота. Децата би трябвало да учат и детайли от висшата математика, само че и да знаят коя институция защо дава отговор. Гражданите би трябвало да знаят къде отива всеки налог, който заплащат. Как може да си сериозен жител, в случай че нямаш една базисна гражданска просветеност ", сподели още вицепремиерът... " - в. " 24 часа ".

Заловеният противозаконен оръжеен боеприпас също е измежду тематиките на вестниците.

" Канал за произвеждане и търговия на оръжия в казанлъшкия цех " Арсенал " пресекли антимафиотите от ГДБОП, преди автомати " Калашников " и револвери със заглушител да стигнат до ръцете на терористи в сърцето на Европа. 72 ч по-рано щурмоваци са закопчали столичанин на излизане от под земята гараж, в който имало оръжие за 2 роти. Акциите на ГДБОП и спецпрокуратурата събраха към огромна заседателна маса със хванати оръжия премиера Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Тримата разглеждаха почтително автомати, револвери и патрони, след което Борисов заключи: " Толкова доста оръжия хванахме, колкото специфичните бригади нямат, а е същото по качество, с такива заглушители - особено правени като за специфичните елементи - баретите ". Главният прокурор Сотир Цацаров и министър председателят Бойко Борисов преглеждат хванатите оръжия от ГДБОП по 2 интервенции дружно с шефа на антимафиотите Ивайло Спиридонов, зам. основния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов. На 4 декември в Казанлък за 24 ч са били закопчани 7 души в миг на вътрешна договорка между тях. Не е изключено в бандата да са били внедрени сътрудници под прикритие. Интересното е, че заглушителите на оръжията, които групата получавала от предприятието, били същите като тези на нашите спецчасти. " Как тези оръжия излизат от цех " Арсенал "? Това не ни е ясно. Управителите на завода би трябвало да си вземат нужните ограничения... ", сподели шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов. Бандата работила от септември 2017 година до момента, като придобивала, съхранявала и разпространявала оръжие от цех " Арсенал ", уточни прокурор Евгения Станкова. 7-те задържани били хванати с 10 автомата " Калашников " и револвери. Някои от тях били някогашни чиновници на оръжейното дружество. Тепърва обаче ще се ревизира дали не са се върнали да работят там. След претършуване на 9 адреса броят на оръжието се умножил - 17 автомата " Калашников " със заглушител, 15 револвера също със заглушител и 12 дула за оръжие. Гешев допусна, че оръжията от завода са изнасяни нелегално цели и на части. Предстои прокурор да реши на какъв брой от арестуваните ще бъдат повдигнати обвинявания. Оръжейната тайфа от Казанлък имала общо с друга група за подправени документи. " Може да се каже, че имат еднакъв търговски шеф ", изрази се нагледно Гешев. Арестувани по следствието за отпечатване на подправени персонални карти били 5-има, като трима от тях - чужденци. " Намерена е и печатницата... " - в. " 24 часа ".

" Най-странна обаче се оказа мъглата, която падна незабавно измежду като министър председателят Бойко Борисов, основният прокурор Сотир Цацаров и шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов се похвалиха с разбиването на най-големия канал за трафик на оръжие. В гараж службите откриха боеприпас за няколко роти - 102 автомата " Калашников " и " Скорпион ", картечници, спусъци за РПГ-а и 100 000 патрона. На секундата плъзнаха тайни теории. Една от тях гласеше, че това е арсеналът за подготвян Майдан в София по сходство на украинския сюжет през 2014 година Друга твърдеше, че това е оръжието, което ще възпламени Балканите. Третата бе по-прозаична - отстрел на шефа на " Арсенал " Николай Ибушев, защото това е предприятието, от което незаконно е изнесено оръжието. Софийската мъгла ще се вдигне. Молитвите за вятър към този момент се сбъдват. Но политическите ветрове могат вместо да издухат пелената, да провокират същинска стихия. Хубавата вест е, че след 10 дни депутатите излизат във почивка и интригите ще спрат най-малко до Йорданов ден. Тогава ще стане ясно кой какъв кръст ще носи... " - в. " Стандарт ".

Проблемите към концесията на " Юлен " също са измежду тематичните акценти.

" Кабинетът възобнови опитите да узакони нарушаванията на " Юлен " в Банско с смяна в концесионния контракт. Министерският съвет разпорежда на министъра на околната среда и водите да предприеме дейности за осъществяване на предложенията на Главния прокурор на Република България за изменение и допълнение на концесионния контракт с " Юлен " за ски зоната в Банско, заяви държавната пресслужба. С решението се разпорежда мандат на министъра на околната среда и водите да организира договаряния с концесионера " Юлен " АД за изменение и допълнение на концесионния контракт при съблюдаване на настоящото законодателство, като се съобрази с предложенията на Главния прокурор на Република България. След постигането на взаимно задоволително решение, министърът на околната среда и водите следва да внесе в Министерския съвет план на решение за предоставяне на единодушие за изменение и допълнение на концесионния контракт в сходство със Закона за концесиите, гласи известието. Точно от това се притесняваха природозащитните организации, когато основният прокурор предизвести в края на ноември, че в случай че не последват ограничения за Банско, прокуратурата " ще би трябвало да предприеме дейности, свързани с инспекция за търсене на възможна наказателна отговорност ". Те разчетоха в това предизвестие карт бланш за кабинета да задейства смяна, с която да се разшири площта на концесията против съответното нарастване на концесионната такса, като по този метод " Юлен " получи прошка за дългите години, в които е употребил тази повърхност непозволено. Такъв опит Нено Димов направи тъкмо преди година, само че той бе спрян от митинги на природозащитници. " - в. " Сега ".

" Петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС) върна за наново разглеждане делото за това дали новият проект за ръководство на Национален парк " Пирин " предстои на екологична оценка. Това оказва се от решението на съда, оповестено през днешния ден. С него съдът анулират решението на по-долна инстанция от пролетта на тази година, което анулира решението на екологичното министерство да няма екологична оценка. Междувременно държавното управление със свое решение разпореди на министъра на околната среда Нено Димов да договаря с " Юлен " АД за смяна на концесионния контракт. Не са регистрирани всички доводи През април тричленен състав на Върховен административен съд анулира като нарушаващо Директива 2001/42/ЕО за екологичните оценки решението на служебния екоминистър (решение № ЕО-1 от 1.03.2017г.), с което е постановено да не се прави екологична оценка на плана за актуализация на Плана за ръководство на Национален парк " Пирин " за интервала 2014 - 2023 година В плана за актуализация се предвиждаха обилни промени в зоните и режимите на националния парк, с които се разширяваха опциите за градежи. Тези промени бяха обжалвани от ВВФ - България (сдружение " ВВФ - Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска стратегия България " ) и Асоциация на парковете в България, както и физически лица. За такива промени и за проект за ръководство е наложителна екологичната оценка, пледираха те и в съвещанието на 5-членния състав, което се организира на 27 септември. Оповестеното решение на петчленния състав на съда не е учредено на доводите на екоминистерството, което апелира първото решение и упорства, че характерът на актуализацията не изисква екооценка. Върховен административен съд анулира първото решение поради това, че тричленният състав не е отчел всички доводи в първото дело. В решението си петчленният състав приема, че " разногласието за правомерност на оспореното решение да не се прави екологична оценка на Проект за актуализация на План за ръководство на Национален парк " Пирин " се свежда до отговор на въпроса каква е правната природа на проекта за ръководство на предпазената територия съгласно използваната за него уредба по основаване и приемане в Закона за предпазените територии (ЗЗТ). Отговорът е значим с оглед преценката дали кардинално проектът за ръководство, респективно актуалният план за актуализация на проект за ръководство на народен парк, предстои наложително на екологична оценка, без значение своето наличие, темперамент и цел и това ли планува наредбата на член 85, алинея 1 Закон за опазване на околната среда. " - в. " Дневник ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР