Зам.-шефката на закритата Специализирана прокуратура Евгения Щъркелова печели на първа

...
Зам.-шефката на закритата Специализирана прокуратура Евгения Щъркелова печели на първа
Коментари Харесай

Прокурорката с пръскачките от НАПлийкс спечели дело срещу ВСС

Зам.-шефката на закритата Специализирана прокуратура Евгения Щъркелова печели на първа инстанция делото, което заведе пред Върховния административен съд против отхвърли на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет да я направи арбитър без конкурс. Това се вижда от електронното деловодство на висшия съд, оповестява Сега.

През февруари Съдийската гилдия единомислещо отхвърли молбата на Щъркелова да стане арбитър в Софийския градски съд. Прокурорката настояваше да се възползва от така наречен кариерен бонус за шефовете в правосъдната система, до момента в който той още действаше в Закона за правосъдната власт. Междувременно с измененията в правосъдния закон, с които беше закрито спецправосъдието, бяха отстранени и кариерните бонуси за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия правосъден съвет и Инспектората към него. Според новата редакция на закона шефовете се връщат на остарялото си място или остават в структурата, в която са били, преди да оглавят съответното правосъдно звено. Преди законът им даваше право да избират равна по степен конструкция.

Точно това напомнят в решението си по делото на Щъркелова и тримата висши съдии - Росен Василев, Хайгухи Бодикян и Весела Николова (докладчик). Според тях относимата редакция на закона планува експлицитната опция за магистратите, заемали шефска позиция, да бъдат назначени на равна по степен служба без ограничаване и възбрана това да стане в различен орган на правосъдната власт. Единственото изискване за назначение на равна по степен служба е да има свободно място, безапелационен е висшият съд.

В случая на Щъркелова всичко това е било налице - тя е заемала управителна служба в спецпрокуратурата и е имало свободна съдийска служба в стремежи от нея Софийски градски съд. При тези условия Висшият правосъден съвет е следвало да почете настояването ѝ, пишат висшите магистрати в решението си.
Тя нашумя като наблюдаващ обвинител по делото НАПлийкс за приключването на данните на милиони българи от масивите на приходната организация. Над 3 години по-късно делото още не е импортирано в съда. По това дело Щъркелова взриви обществените мрежи, откакто разгласи проекта на хакерите да дестабилизират страната, като включат поливните пръскачки на Народното събрание в несъответствуващ миг.

Кирил Пламенов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР