Зам.-шефът на Национална полиция Николай Хаджиев разкри подробности около ъндърграунда,

...
Зам.-шефът на Национална полиция Николай Хаджиев разкри подробности около ъндърграунда,
Коментари Харесай

Зам.-шефът на Национална полиция с горещи разкрития за ъндърграунда по морето

Зам.-шефът на Национална полиция Николай Хаджиев разкри детайлности към ъндърграунда, обвързван с производството и разпространяването на опиати у нас. Ето какво описа той в изявление пред в. "Телеграф ".

- Г-н Хаджиев, в. „ Телеграф “ разказа по какъв начин туристи по морето търсят дрога по сергиите със сувенири, а продавачите са в потрес. Това се случва за първи път у нас, на какво се дължи съгласно вас?
- Да, правилно е. Фактът, че туристите вървят и питат по сергиите, се дължи на целенасочената и систематична работа на Министерство на вътрешните работи в тази посока. На процедура опитваме да сведем до най-малко разпространяването на опиати. Туристите, в желанието да си набират дрога, стигат до там, да питат по сергии и всевъзможни места. Знаете, че един от целите на Министерство на вътрешните работи е точно работа и по този тип престъпност.

- Къде сега се продават най-вече опиати по морето?
- Територията на нашето Черноморие се обслужва от три регионални дирекции – Добрич, Варна и Бургас. Характерното за област Добрич е, че се посещава най-вече от по-възрастни туристи и разпространяването на опиати там е ниско, има даже и понижение. Основно потребителите са по-младите туристи, които посещават Каварна и Балчик.

Там продават марихуана и амфетамини. Може да се каже, че липсват гастролиращи дилъри, там са локални. За територията обслужвана от ОДМВР-Варна също може да се каже, че има резистентност на наркоразпространението, поради целогодишните сполучливи интервенции. По-младите туристи вървят на Златни пясъци, като възрастовия диапазон е 18-35 година Наркотиците и там най-много са марихуана и екстази. Основният курорт на територията обслужвана от ОДМВР-Бургас е Слънчев бряг, като летовниците са най-вече чужденци. Българите са по-малко.

Там търсенето и предлагането е главно на екстази, марихуана, кокаин, метаамфетамин. Те са с най-голям „ пазарен дял “. По-ограничено е разпространяването в Созопол и Ахтопол поради профила на туристите.

- Откъде са дилърите на Слънчев бряг?
- Има и гастролиращи от вътрешността на страната – Пловдив, Стара Загора, има и от София. От началото на сезона досега обаче може да се каже, че има спад в разпространяването на опиати. Колегите от локалните структури и командированите организират периодически интервенции по тази линия. Има и много арестувани.

- Задържаните какви са?
- Има и спасители, има и викачи от заведения за хранене и кръчми, както и лица, които са ни известни по линия на опиатите.

- Как по този начин спасители на плажа продават дрога?
- Има и такива задържани, да.

- Кога продават дрогата-докато дебнат за удавници или след промяната?
- В извънработно време. Може да се каже, че през деня са спасители, нощем пласьори, за жалост.

- Викачите на каква скица работят?
- Има няколко случая от началото на сезона до в този момент на арестувани викачи. Те трансформират схемата си, като към този момент не държат опиатите в тях. Продават през човек, с цел да, в случай че ги хванем, да не бъдат арестувани. Крият опиатите на избрани места – в шубраци, в железни съоръжения към алеите, друго е. Мога да ви споделя, че измежду арестуваните викачи има и цветнокожи, които са част от атракциите на избрани заведения.

- Колко са задържаните спасители?
- От началото на дейния сезон до в този момент са двама.

- Излиза, че максимален проблем за Министерство на вътрешните работи по линия опиати на морето е в Слънчев бряг?
- Да, тъй като там има най-голямо скупчване на туристи-чужденци и българи, само че никога не може да се каже, че курорта е меката на опиатите.

- Казахте, че тревата и екстазито са най-търсени. Как се пакетират, какъв брой костват?
- Основно тревата се поставя в така наречен спейс бег (малки найлонови пликчета). Има и случаи на арестувани дилъри, които я опаковат в готварско фолио. Цената е към 20 лева за грам според от качеството. За амфетамините опаковката също е сред 15-20 лева

Установихме, че някои от арестуваните пласьори крият дози в пластмасови кутийки от медикаменти. Екстазито по същия метод е в спейс бег. Прави усещане от арестуваните количества, че има хапчета с розов, наследник, жълт цвят, с триъгълна, правоъгълна, кръгла форма. Някои са с разнообразни щампи, само че се подчертава по-скоро на цвета и формата. Засичали сме и шестоъгълни хапчета.

- Кокаинът по какъв начин се пакетира?
- Той е обичайно в хартиена опаковка. Цената е 120-140 лева за доза. Обикновено споделят, че е грам, само че в никакъв случай не е, количеството е 0,8-0,9, постоянно е под един грам. Това важи и за амфетамина, и тревата, и кокаина. На процедура от десетина индивида, дилърите изкарват от тези спестени грамажи по още една доза.

- Кои са групите, които движат опиатите по морето?
- Вече няма такава организираност и подчиненост в наркоразпространението. Основно са групи от по няколко индивида, като всеки си има избрана задача. Един намира опиата, различен го разфасова, трети го пласира, или в множеството случаи се дава несъмнено количество на дилъра, а той си го разпределя и след това единствено регистрира парите. Това демонстрира практиката все още, че няма изявени водачи и наркогрупировки.

- Освен опиатите, какви закононарушения стават най-вече сега по морето?
- По обособените типове – грабежи, обири, незаконно лишаване на коли, от началото на сезона досега се вижда спад 15-20% на общорегистрираната престъпност по отношение на предходния сезон. Прави усещане, че да вземем за пример централния плаж на Слънчев бряг е осветлен, има видеонаблюдение на всички места и закононарушенията са сведени до най-малко. Джебчийските нападения се вършат главно по градския превоз и по алеите, само че не са доста.

- Може ли да се каже, че при този отлив на българи от родното море и огромните бандити са отпътували в чужбина да вършеят?
- Има го и това като характерност. Но максимален резултат дават полицейското наличие, командированите чиновници, в това число и от други страни, регулярните интервенции. Обезпечаването с патрули и жандармерия също постоянно води до понижаване на престъпността и по този начин сезонът е по-спокоен за туристите.

- Има ли чужденци, които идват у нас за лятото, с цел да ни обират или да правят други закононарушения? Питам ви, тъй като други години идваха румънци, сърби, които правеха измами.
- Има оперативни данни за румънци, които вършат опити за скиминги на банкомати в региона на Добрич и Варна. Към момента обаче няма арестувани. Искам да предупредя хората да са бдителни и да си крият пин кода. Ако виждат още нещо неправилно, да подават сигнали на тел. 112, с цел да реагираме бързо. Във всички районни ръководства по Черноморието има мостри на документи, преведени на британски, немски, съветски, с цел да е сведена до най-малко езиковата преграда, което улеснява контакта им с полицията.

Николай Хаджиев е на 27 януари 1981 година в Пловдив

Завършил е „ Противодействие на престъпността и запазване на публичния ред” бакалавърска степен в Академията на Министерство на вътрешните работи, а по-късно и магистратура в специалността „ Стратегическо управление и ръководство на сигурността и публичния ред”

Постъпва на работа в Министерство на вътрешните работи през 2005 година

Бил е действен служащ, дознател, началник на отдел „ Наркотици” в Столична дирекция на вътрешните работи, шеф на Криминална полиция в Столичната дирекция на вътрешните работи.

От 2016 година до юни 2019 година е шеф на ОДМВР Благоевград.

На 17 юни тази година е назначен за зам.директор на ГДНП.

Интервю на Виктория ПЕНКОВА, вестник "Телеграф "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР