Зам.-председателят на НС Йордан Цонев разкри връзките на кръга Капитал

...
Зам.-председателят на НС Йордан Цонев разкри връзките на кръга Капитал
Коментари Харесай

Цонев: Кръгът „Капитал” е свързан с Nexo! Дали САЩ одобряват „Америка за България” да им дава пари?

Зам.-председателят на Народно събрание Йордан Цонев разкри връзките на кръга „ Капитал ” с криптоаферата Nexo и съобщи, че Движение за права и свободи ще попита американските сътрудници на България дали утвърждават фондация „ Америка за България ” да финансира този кръг.

 

В криптоаферата Nexo финансирането на една от политическите партии не е централният въпрос. Той е най-малкият, съобщи Цонев по време на дебатите в пленарна зала за основаване на Временна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия по отношение на активността на Nexo и обвързваните с нея компании, по отношение на осъществяване на евентуална противозаконна активност, в това число връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането на политически  партии в България.

Нещото, с което съм склонен с Христо Иванов, е че с предложенията си Движение за права и свободи постоянно е държало политическите партии да се финансират единствено и само от бюджета. Дори първото предложение бюджетът да финансира политическите партии идва от нас. Ето още един случай, в който не ни слушаха, тъй като популизмът бе на доста огромни висоти, напомни зам.-председателят на Движение за права и свободи.

 

Сега се убедихте, че е по този начин. Никой не е застрахован. Не го споделям като юрист на „ Да, България ”, а като парламентарист с огромен опит, сподели Цонев. И изясни, че в криптоаферата по-големият и по-голям въпрос е политическият.

 

Защото при най-голямата пирамида в Щатите, тази на Мадоф, ставаше въпрос за доста по-малко пари. Самият Мадоф бе наказан на 150 години затвор и умря зад решетките, сподели Цонев.

 

Тук става въпрос за доста повече пари. И не трябва да подминаваме с лека ръка това леке върху България след Ружа Игнатова, безапелационен бе националният представител от Движение за права и свободи.

 

Има искове на 8 щатски прокурора във връзка с Nexo и на Nexo Капитал, това са две компании. Има и искане към Антони Тренчев персонално. Документите са обществени. Иска се Nexo да възстановят всички суми, а те са големи, да се спре всякаква активност и така нататък, сподели Йордан Цонев.

 

И съобщи: „ Тук не можем да извадим картата, че някой в българската правосъдна система се пробва да прави нещо с избирателен или политически привкус. Тук става въпрос за международна машинация. ”.

Нашият огромен сътрудник Съединени американски щати имат искания към компанията, че са ограбени щатски жители и са нарушени куп закони, продължи Цонев.

 

И сподели: „ Каква подигравка на ориста – Nexo Капитал! Към нея да бъдат отправени претенции, в случай,  че тя освен с името е обвързвана с кръга „ Капитал ”, само че той е и рекламирал активността й ”.

 

Когато приказвам за кръга „ Капитал ”, вие нормално се усмихвате, обърна се Цонев към в групите на Политическа партия и Демократична България. Хайде усмихвайте се и в този момент. Тъжни усмивки ще бъдат това. Защото изданието на Иво Прокопиев е промотирано всички артикули на тази компания, съобщи Цонев.

 

„ Хората от цялата тази група на издателя, притежателя, медийния олигарх, както виждаме може да се окажат част от тази крупна финансова машинация. Навсякъде парадират с това, че по един или различен метод съставляват най-големите ни сътрудници Съединени американски щати. Те безусловно приватизираха евроатлантическата концепция за персонални цели. Сега ние ще питаме нашите евроатлантически сътрудници и почитаемата фондация „ Америка за България ”, ОК ли е да финансира тази група. ОК ли е с парите на американските данъкоплатци да финансира тези, с помощта на които американските данъкоплатци са ограбени? ” – продължи с въпросите Йордан Цонев.

 

Този кръг от НПО-та му даде банката фрагменти през годините, с цел да развие медийна, икономическа и политическа мощност, създавайки политически планове и свои проксита,  каза още Цонев във връзка с кръга „ Капитал ”. Надявам се, че това ще стане видно и за нашите сътрудници от Съединени американски щати и Европа. Ние го виждаме във обстоятелства през последните 20 години, съобщи зам.-председателят на Народно събрание.

 

Акцентът, който ще сложим в комисията е този. Не единствено финансирането, а кой е в основата, по какъв начин тази компания получи своето лице и своята популярност, какви рекламни контракти е имала. Инвестициите в какво са. Да не се окаже, че с парите на американските данъкоплатци са финансирани някои енергийни планове на олигарси. Не споделям, че е правилно, запитвам, продължи Йордан Цонев.

 

Скандалът е предостатъчно огромен. Не се опитвайте да го неглижирате, тъй като ще излезе като поддръжка и опит да се потулят нещата. Този голям скандал не може да бъде потулен. В него кой с кого се е познавал е вторичен въпрос, безапелационен бе зам.-председателят на Движение за права и свободи.

Въпросът е кой стои в основата на поддръжката на този план. Аз настоявам, че това е кръгът „ Капитал ” и не го настоявам единствено аз – доста огромни елементи от следствието водят натам, акцентира депутатът.

 

Това е огромният проблем и ние сме длъжни във краткотрайната комисия да стигнем до отговори на тези въпроси. Без да се намесваме в работата на проверяващите органи. Защото това е леке върху цяла България и върху политическата система у нас, посочи още той.

 

Цонев акцентира, че това е и тематика за същинските планове за правосъдна промяна. Защото когато дадохме нашия план за промени в Конституцията, който включваше всички условия на нашите сътрудници, всички тук мълчахте. Нещо повече – искаше се промяна на един основен прокурор с различен и преодоляване на правосъдната система. Сега виждаме за какво, съобщи Йордан Цонев.

 

Искаме самостоятелна правосъдна система и Движение за права и свободи ще направи всичко допустимо това да се случи. Радикална промяна, каквато желаят нашите евроатлантически сътрудници. Няма да позволим да се смени един с различен, с цел да извършват нечии ползи, безапелационен бе той.

 

Този кръг „ Капитал ”е в основата на политическата рецесия, в която България се намира две години. И страната ще продължи да е в рецесия, до момента в който този кръг е овладял мейнстрийма в главните мадии, акцентира Цонев. И заключи: „ Това е нашата борба и ние я водим от тази естрада. ”.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР