Зам.-председателят на Народното събрание и член на ръководството на БСП

...
Зам.-председателят на Народното събрание и член на ръководството на БСП
Коментари Харесай

Организационен гаф на БСП разкри, че в ръководството й има защитници на "Народния съд"

Зам.-председателят на Народното събрание и член на управлението на Българска социалистическа партия Валери Жаблянов най-вероятно ще би трябвало да изясни за какво пази Народния съд

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Кървавият четвъртък, наименуван Народен съд

Какво се случва в края на 1944 година и началото на 1945 година
6 фев 2015
(Почти) всичко, което желаете да знаете за Народния съд, към този момент е онлайн

Държавна организация " Архиви " пусна за свободен достъп документи от правосъдните процеси през 1944-1945 година
23 юни 2014
Осъдени души

За изтезанието от февруари 1945, или за какво измежду жертвите на комунизма е и днешното българско общество
26 фев 2010 Откакто Александър Лилов прокара след измененията през 1989 година тактиката Българската комунистическа партия (БКП) да се прекръсти на Българска социалистическа партия (БСП), с цел да не остави политическо пространство за други леви или комунистически обединения, партията има проблем с възприятието за виновност. През годините той от ден на ден се усложнява поради няколко неуспеха в ръководството, единият от които - на държавното управление на Жан Виденов, захвърли страната в невиждана до момента рецесия. Затова и на " Позитано " 20 са доста чувствителни на тематика комунизъм - одобряват позитивните страни и носталгията по оня интервал, само че отхвърлят жестокостите и преследванията. Сред задачите на най-близките съветници на настоящия ръководител Корнелия Нинова е и тази да я показват като първия водач на Българска социалистическа партия след края на прехода, който не носи лична отговорност и виновност за комунистическото минало на партията. Във вторник член на управлението на Българска социалистическа партия срина тази структура с един размах.

Историята

Социалистическата партия популяризира послание на Изпълнителното бюро към премиера Бойко Борисов във връзка провеждането на Луковмарш - годишно факелно шествие, проведено от националистически обединения в памет на ген. Христо Луков - водач на така наречен български легиони, възприемани като националсоциалистически и профашистки организации. Луков е погубен през 1943 година от двама души, част от бойна група на тогавашната незаконна Българска комунистическа партия.

В обръщението на Българска социалистическа партия се приканва Борисов да не позволява " реабилитация на фашизма ". В края на този некратък текст, изпълнен с исторически препратки и многочислени елементи, е вметнат и откъс за " Народния съд " - ексклузивен съд, работил от края на 1944 година до април 1945 година, осъдил на гибел и позволил избиването на управлявалите в интервала на Втората международна война, царските регенти, интелектуалци, политически съперници на комунистическата партия и " неблагонадеждни " политически лица (повече за това в прикачените файлове).

От името на Българска социалистическа партия обаче в объщението е написано:

" Силите, които се стараят да оправдават фашизма през днешния ден, прикриват обстоятелството, че по решение на Великите сили – Съединени американски щати, Англия и Съюз на съветските социалистически републики, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат спътници на Хитлер, се организират трибунали за съдене на виновниците за замесване на страните на страната на Хитлер.

Правят се, че не схващат, че Народният съд от 1945 година е едно належащо и неизбежно военновременно правораздаване. Правят се, че не схващат и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният контракт я санкционира точно като страна - съдружник на Хитлер. Десет години след сключването на Парижкия кротичък контракт България не бе допускана в Организация на обединените нации точно като фашизирана страна, станала част от Оста " Рим - Берлин - Токио ".

Документът дойде в електронните пощи на медиите в късния следобяд във вторник и чак след публикуването на този текст, който на процедура е опрощение на жестоката кавга с политическите съперници, от Българска социалистическа партия се разграничиха. В персонални позвънявания до кореспонденти беше обяснено, че управлението на партията е решило по принцип да има позиция против Луковмарш, само че окончателният текст не е бил координиран. Проверка на " Капитал " сподели, че той е написан от зам.-председателя на Народното събрание и член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Валери Жаблянов. По обучение той е лекар по политология и някогашен учител в СУ " Св. Климент Охридски ". Самият Жаблянов в сряда изслуша от трибуната на Народното събрание контрадекларация от ГЕРБ по тематиката за " Народния съд ", а след това напусна постройката. Не отговаряше на мобилния си телефон.

Скандалът провокира напрежение в групата на народните представители на Българска социалистическа партия. Някои от тях споделиха, че научили за обръщението от медиите или от сътрудници, които се обаждали разтревожени кс въпрос какви са тези изказвания и кой ги е одобрил. Звънели на Корнелия Нинова, която във вторник и сряда не беше в София, както и на нейните заместници. Драгомир Стойнев, който е член на ИБ и зам.-председател на групата в Народното събрание, в сряда сутринта разговарял с Жаблянов, само че без забележим резултат. Официално никой от Българска социалистическа партия не загатна името му, няма и опрощение или вдишване на виновност. " Ако документът беше минал през ИБ, сигурно подобен откъс нямаше да бъде утвърден ", сподели член на управлението.

Колегите на Жаблянов допускат, че той откровено има вяра и стои зад това, което е написал, само че са афектирани, че той не е поел обществено отговорността. Те напомнят абсурда от 1 февруари в Народното събрание - в деня за респект на жертвите от комунизма. Жаблянов опита да провали минутата безмълвие в тяхна памет, като викам от микрофона, че би трябвало да бъдат маркирани и жертвите в битката против фашизма. Тогава за първи път оправда " Народния съд ".

Последиците

Освен срама и следващия мотив, в който Нинова и компания ще би трябвало да се оправдават за сериозен имиджов гаф, се чакат и нови кавги в самата Българска социалистическа партия. " Със сигурност ще има тежък диалог, доста тежък диалог ", предвижда един от народните представители. Жаблянов резервира мястото си в ИБ, макар че ръководителят на Българска социалистическа партия бе декларирала, че депутатите няма да са част от партийното управление с дребни изключения. Специално за Жаблянов бе обяснено с обстоятелството, че е зам.-председател на Народното събрание. Той не е от тесния кръг на Нинова, само че в сряда никой не се нае да спекулира дали е допустимо на идващия пленум тя да предложи освобождението му от бюрото. В годините обратно кариерата му на " Позитано " 20 стартира като отговорник за развиването на фрагментите, а след това стана дясна ръка на Евгений Узунов, който беше член на ИБ. Жаблянов е народен представител от 2013 година във второ подред издание на Народното събрание.

Това не са първите му скандални прояви. Преди половин месец той провокира развълнуван спор първо в комисията по външна политика, а след това и в пленарната зала, около ратификацията на контракта за другарство с Македония. Аргументите му са, че това е национално изменничество, че по този метод се признава македонският език, а става дума за един народ. " Договорът е недоносче, договорът е измислица. Да спрат фанфарите най-малко за три минути ", сподели той в пленарна зала. " Врагът на националното единение е македонизмът, а договорът го оправдава ", съобщи Жаблянов в речта си. И по този мотив Корнелия Нинова се разграничи от него. Българска социалистическа партия поддържа ратификацията на контракта, а той не взе участие в гласуването.

Последната му остра имитация пък беше по адрес на законопроекта, импортиран от Българска социалистическа партия, за заместването на думата " неработоспособен " в нормативните актове с " лице с увреждания ". От трибуната в Народното събрание Жаблянов назова тази самодейност типична за метода, по който приказват демократичните буржоа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР