Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн отхвърли версиите, че зад кипърския

...
Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн отхвърли версиите, че зад кипърския
Коментари Харесай

Фалиралият застраховател "Олимпик" - кой, какво, защо и колко?

Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн отхвърли версиите, че зад кипърския осигурител стоят български ползи

© Надежда Чипева Още по тематиката
Българска социалистическа партия желае изключително съвещание на Народното събрание поради Търговския указател и ЗК " Олимпик "
17 авг 2018
Фалирал кипърски осигурител остави 275 хиляди без " Гражданска отговорност "

ЗК " Олимпик " продаваше застраховки в България посредством локалния си клон, а лицензът й бе лишен през май
14 авг 2018
КФН извади кипърската ЗК " Олимпик " от пазара на " Гражданска отговорност "

Причината е отнемането на лиценза на компанията майка в островната страна
16 май 2018 Въпреки, че за проблемите на кипърският осигурител " Олимпик " се знаеше от най-малко три месеца, новината за окончателното му влизане в разпродажба и преустановяване на всичките издадени от него полици пристигна като изненада за доста от клиентите му. А защото става въпрос за най-масовата застраховка " Гражданска отговорност " и визира притежателите на към 200 хиляди автомобила, въпросите бързо ескалираха в гневни реакции: за какво би трябвало да заплащам повторно, кой е отговорен, къде е страната и така нататък?

Част от упреците са основателни, а част се дължат на непознаване на механизмите в застрахователния бранш, още повече че в тази ситуация има и спомагателни специфики, че не става въпрос за лишаване на лиценз на български осигурител от българската Комисия за финансов контрол, а за трансгранично оперирала компания.

Ето и малко пояснение на някои от главните и най-често задавани въпроси:

Коя е " Олимпик "?

Това е кипърско застрахователно сдружение, което от години насам оперира на българския пазар и в действителност бизнесът му тук е в пъти по-голям от този на локалния му пазар. В други страни не продава полици. То е интензивно главно при автомобилните застраховки и най-вече при наложителната " Гражданска отговорност ", където съгласно представители на сектора нападателно завзема пазарен дял достигайки четвърто място с 275 хиляди полици или 9.2% от всички в сегмента. Това се реализира с сензитивно по-ниски цени от така и така считаните за несъответстващи за покриване на риска по тези полици междинни равнища на пазара.

Какво се случи?

На 10 май кипърското финансово министерство (в качеството му на регулатор за застрахователния бранш в страната) издава възбрана за свободно предписание с активи на сдружението заради неговата несъстоятелност и краткотрайно му не разрешава да продава полици под рестриктивните мерки на така наречен специфичен лиценз. За да се подсигурява, че ще се придържа към специфичния лиценз и ще извършва уговорките си по настоящите полици, в кипърското сдружение е назначен и специфичен админ от одиторската компания Mazars.

Още тогава от българската Комисия за финансов контрол (КФН) издадоха възбрана на " Олимпик " да подписва нови контракти и да удължава периода на досегашните. От компанията тогава твърдят, че казусът е краткотраен и че ще се възползват от плануваните в кипърския закон благоприятни условия в период от месец посредством втори одит да потвърдят финансовата си непоклатимост.

Три месеца по-късно обаче очевидно този опит е бил несполучлив и на 10 август е назначен прелиминарен ликвидатор на компанията - Павлос Накузи от Mazars. Това решение влиза в действие с обнародването му, което е реалност от 17 август.

Какво значи това за клиентите?

От идващия ден - 18 август, всички полици издадени от " Олимпик " са прекъснати. Това значи, че всички клиенти на компания по наложителната " Гражданска отговорност " би трябвало да сключат нови застраховки с други сдружения на пазара. Шофирането без годна лавица се глоби с санкция, а също така при породено пътно транспортно произшествие лидерът ще дължи обезщетение.

За тях това значи двоен разход върху към този момент платените им вноски по полици. Те ще могат да претендират като кредитори в процедурата по неплатежоспособност да си получат назад наградите от " Олимпик ". Това ще стане след назначението на непрекъснат ликвидатор (което се чака през септември), след което ще има 35-дневен период за предявяване на искания и правене на лист на кредиторите. Предвид финансовата некомпетентност на " Олимпик " обаче вероятността да остане основна сума в масата на несъстоятелността не е огромна. Тъй като и сумите на обособените клиенти са дребни - в порядъка на десетки левове (най-много до към 200 лева.), това може да дезинтересира доста от тях да си ги търсят.

Нали имаше Гаранционен фонд?

В България има планувани два защитни механизма - гаранционен и обезпечителен фонд. В Гаранционния фонд се вършат отчисления от всяка продадена лавица в страната и неговото предопределение е да покрива риска от породени вреди от водачи без подписана " Гражданска отговорност ". В случай на лишаване на лиценз обаче той няма директно отношение, като главно би имал роля за тези клиенти на " Олимпик ", които не са сключили застраховка с различен осигурител. При възможни породени от тях вреди фондът ще изплаща компенсации на потърпевшите, само че в следствие ще си търси регресно възобновяване на сумите от отговорните за произшествието.

По план точно другият - обезпечителният фонд би трябвало да покрива риска при банкрут на осигурител и да подсигурява застрахователните заплащания по неговите полици " Гражданска отговорност " и " Злополука ". Той обаче обгръща единствено българските застрахователи, а не и предоставящите в страната услуги посредством обединен паспорт от други страни от Европейски Съюз. Така че претенциите за компенсации към този момент по настъпили застрахователни събития би трябвало да се насочат не към българският, а към кипърския Гаранционен фонд. Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн разгласи, че към момента не е ясна процедурата, само че ще чакат интензивно присъединяване от българския Гаранционен фонд и разумното решение е той да влезе в ролята на медиатор.

" Олимпик " е правил вноски в първия фонд и това е и повода, застраховките му да са с талони и стикери със защитна холограма на Гаранционния фонд, както тези на всеки различен локален осигурител. КФН още изследва, само че има данни, че най-малко в някакъв интервал е правил вноски и в обезпечителния фонд. Ако това е по този начин обаче това не значи, че българският фонд поема защитни функционалности, а че тези суми би трябвало да се върнат на сдружението, да влязат в масата на несъстоятелността и вероятно да се разпределят измежду кредиторите му, в това число и измежду клиентите му.

Накратко Гаранционният фонд не би премахнал потребността клиентите на банкрутирал осигурител да си купят нова лавица, даже да ставаше въпрос за българска компания. Единствената разлика е в тази ситуация, кой ще покрива компенсациите по към този момент породени вреди - българският или кипърският фонд.

Колко е огромен казусът?

По данни на КФН настоящите полици " Гражданска отговорност " на кипърското сдружение в България са 197 551 броя. Или това значи, че след възбраната от 10 май за подписване на нови застраховки над 75 хиляди са изтекли и клиентите са отишли при други компании. От останалите огромната част са били подписани на вноски. Затова и голямата част - 111 261 полици изтичат до края на октомври, към 57 хиляди - до януари, а по-късно близо 29 хиляди Така действително за огромната част от клиенти загубите са по-ограничени и за всички близо 170 хиляди души с полици до януари сумите са в размер сред 3 и 78 лева, а единствено при останалите има вземания над 100 лева и доближават до към 192 лева Практически това са клиентите платили на една вноска годишните си застраховки от началото на 2018 година до 10 май.

Именно затова и КФН пресмята вредата за клиентите на " Олимпик ", която другояче е с над 40 млн.лв. премиен доход по полицата, на 9.35 млн. лева

Извън автомобилното обезпечаване стана ясно, че компанията е сключвала и други типове застраховки, като измежду клиентите й са лечебни заведения, общински сдружения и други

Защо откакто на 10-ти май е лишен лиценза на компанията, тя събираше вноски?

След тази дата " Олимпик " работи под специфичен режим, който не и дава опция да подписва нови полици или да удължава периодите на сегашни. Тя обаче има право да си събира вноските по към този момент подписани контракти, които са годни и обезпечават застрахователно покритие. Чак от 18 август това към този момент не е по този начин. Или в резюме, против заплащането на вноските, клиентът на компанията си е употребил услугата и в случай че в този интервал е провокирал пътно произшествие е нямало той да е виновен за вредите а застрахователя (или след окончателното му влизане в разпродажба - гаранционния фонд).

Друг е казусът, в случай че след 10 май самата " Олимпик " или осигурителен брокер е продавал нови полици. За това има възбрана от КФН, сдружението е извадено от системата на Гаранционния фонд и там няма вписана нито една такава лавица. Така че това сигурно значи машинация. От КФН увериха, че ще прегледат всички такива сигнали и ще ги препращат и към Министерство на вътрешните работи.

Какви са заплахите?

Най-големият риск е въпросът да провокира остро обществено неодобрение. Според източници от пазара (а и разумно поради цената на застраховките й) клиентите на " Олимпик " са в огромната си част с по-ниски приходи, доста от тях пенсионери. За тях заплащането на спомагателна сума за нова лавица от порядъка на една месечна пенсия, или даже повече, е значителен разход.

Кризата в " Олимпик " съответствува и с интервал на повишаване на цените на " Гражданска отговорност " откакто от години е ясно, че наградите по нея не покриват съответно риска и неотдавна това бе изтъкнато и в разбор на КФН. Допълнително застрахователите са изправени и пред солидни заплащания поради на скорошно правосъдно решение, което разшири кръга на лицата с право на обезщетение при породена гибел. Според КФН консервативната оценка за сумата за целия бранш е 200, а реалистичната към 800 млн. лева Разчетите на Асоциацията на застрахователите са за 0.7-1.3 милиарда лева

Публичното недоволството може да окаже напън и да не разреши на застрахователите да покачат цените, което залага опасности за стабилността на самите компании предлагащи полицата. Рязкото повишаване на цените пък рискува да се вдигне каузи на водачите каращи без застраховка, което може да сложи пред тестване устойчивостта на Гаранционния фонд. Ралица Агайн цитира данни, че преди прекратяването на полиците на " Олимпик " към 66 хиляди клиенти на компанията към този момент са сключили контракти с други застрахователи, което е към 1/3 от всички. От Министерство на вътрешните работи дават обещание поради късите периоди в идващите дни да не постановат наказания, а застрахователи и брокери са дали обещание при потребност да работят с удължено работно време. Все отново обаче това значи че в следващит дни, а евентуално и месеци броят на движещите се без годна лавица коли ще е с десетки хиляди по-висок и всяка породена вреда от тях ще води до заплащания от Гранционния фонд.

Защо банкрутира " Олимпик "?

Детайлна информация към този момент няма, като обяснението от кипърските управляващи е просто несъстоятелност. Не е ясно обаче какво я е провокирало - дали това се дължи на нестабилен бизнес модел (ниски цени, незадоволителни да покрият обезщенията) или на умишлени дейности на притежателите и мениджмънта. Засега не е известно да има повдигнати обвинявания.

Можеше ли КФН да направи нещо?

На хартия надзорът над " Олимпик " е съвсем напълно отговорност на кипърския регулатор. На процедура обаче компанията беше задоволително значителен състезател на българския пазар, че да провокира вниманието и на локалния контрол. Непазарното му държание не е загадка или изненада и се разисква в сектора от години. И въпреки КФН да не е можела директно да работи (тя няма пълномощия да забрани на лицензиран осигурител въпреки това от Европейски Съюз да продава в България), тя има принадлежности да си взаимодейства и алармира кипърския контрол, в случай че вижда проблеми.

В последните години докладите на клона демонстрират солидни загуби. Въпреки това Ралица Агайн съобщи, че за проблемите на компанията в КФН се е схванало на 10 май като преди този момент тя била от изрядните на пазара със относително малцина тъжби и просрочия.

И въпреки всичко коя е " Олимпик "?

Снимка от LinkedIn профила на Диего Гонзалес Алонсо

Официален притежател на " Олимпик " е люксембургското сдружение Hispakol. То на собствен ред е благосъстоятелност на панамска компания, а краен едноличен притежател е испанският жител Диего Гонзалес Алонсо. В испанските медии той се появява, в информажии за предизвестие от испанския регулатор, че негова компания е предложила финансови услуги без лиценз.

От години в бранша името на " Олимпик " се свързва с локални играчи, като постоянно загатват и имена от силовите години в застраховането свързани с тогавашната СИК. Насред абсурда и водачът на ДСБ Атанас Атанасов стартира сходна версия: " Ти (държавата) си въвел ЗАДЪЛЖИТЕЛНА застраховка " Гражданска отговорност ". Който кара без застраховка, го грози принуда от Органите. Пуснал си на пазара избрани компании със законовото подпомагане на страната да събират пари за избрани опасности. Народът, изпълнявайки закона, си заплаща. И в този момент им казваш - платете отново! При изискване че всички в страната са знаели, че компанията е записана в Кипър, само че скритите притежатели са хората на " Бул инс "! Което още повече значи, че измамата е известна на служби, КФН (Комисията за финансов надзор), Министерството на финансите и така нататък И... тишина. "

Донякъде иронично представител на " Олимпик " в Пловдив е общинския консултант от Реформаторския блок Пепа Деведжиева, която до началото на 2017 година беше от редиците точно на ДСБ, когато партията сне доверието си от нея.

Няколко източника от сектора удостоверяват версията за български ползи зад компанията, а съгласно един това е било факт допреди няколко години, когато е имало действителна договорка и " Олимпик " е продаден на задграничен притежател, без да е ясно дали това е Алонсо или той подставено лице. Ралица Агайн само удостовери известния фиктивен краен притежател. " Дори просто търсене в Гугъл демонстрира, че няма връзка с България ", отговори тя на въпрос по какъв начин би коментирала тези изказвания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР