Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще потушава на място в

...
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще потушава на място в
Коментари Харесай

Цветанов ще потушава на място Кумгейт

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще потушава на място в Хасково " Кумгейт ", зародил поради оттегленото доверие на ГЕРБ от кмета Добри Беливанов и назначенията на основни позиции в общината на родственици и близки на депутата Делян Добрев, който в неделя разгласи, че е подал оставка от всички постове. Действията му оповестени в тв ефир след среща с премиера Бойко Борисов обаче от ден на ден наподобяват като пиар ход, откакто в негова отбрана се втурнаха да се изричат районни структури на ГЕРБ, както и вицепремиера на Обединените патриоти Валери Симеонов, който прикани ГЕРБ и Народното събрание да отхвърлят оставката на Добрев.

Цветанов се среща в понеделник, дружно със самия Делян Добрев, с общинските управления в региона, с общинските съветници и кметове. Целта е на място да се чуе мнението и позициите на структурите на ГЕРБ от цялата област, оповестиха от централата на ГЕРБ.

Междувременно на работа в общината се върна кметът Добри Беливанов, чиято оставка бе поискана от издигналата го на поста ГЕРБ. Неговата първа работа е била да подпише подадените предходната седмица оставки на заместниците му Милена Трендафилова и Евгени Консулов, които се оказаха директно предопределение на Добрев, както и редица други основни фрагменти в общината.

Беливанов на собствен ред отхвърли обвиняванията на ГЕРБ, че работата в общината не върви и изясни пред публицисти, че в случай че има проблеми, чието решение се бави, те са свързани с процедури. По думите му всеки има право да му желае оставката.

По-рано в неделя той разгласи в намерено писмо, че чисто партийните, фамилни и другарски назначения не са подобаващи за реализиране на общинските цели и е неприемливо установяването на монопол в управлението на общината. Беливанов съобщи, че съжалява, че е упълномощил кадровата политика на предложените от Добрев зам.-кметове и изрази вяра ня тяхно място да дойдат почтени хора и положителни експерти.

Кметът обвърза офанзивата на ГЕРБ против него с анулирани опорочени, по неговите думи, състезания. " Разчитам, че всички поръчки са предоставени законосъобразно... Неприятно е, че поради един изкуствено основан спор по отношение на състезанията за назначения, обществото ще гледа с съмнение на цялостната активност в общината. Дадохме мотив на опозицията да ни нападна ", добавя той.

В същото време Беливанов разгласи, че ръководството си остава твърдо зад политиките и правилата на ГЕРБ и отхвърля Българска социалистическа партия да се опитвали да купят убежденията му. Той добавя, че е накърнен като татко, а не като политик от държанието на Делян Добрев и отдава държанието му на страстта, метода му на мислене и упоритостите му за практикуване на въздействие.

Подаването на оставката на Делян Добрев и изказването му, че напуща политиката, замязват от ден на ден да наподобява на ход за освобождение на напрежението и официално изчистване на имиджа му.

" От свое име и от името на управлението на Национален Фронт за Спасение на България приканвам съдружните сътрудници от ГЕРБ и Народното Събрание да отхвърлят оставката на Делян Добрев ", прикани Валери Симеонов в неделя. Според него оставката му е подадена под голям медиен напън и политически обвинявания, които все още лежат само върху клюки. " Приемането на тази оставка ще легитимира политическите спекулации като норма за разпра и лов на вещици ", написа Симеонов в известие до медиите.

Вицепремиерът дефинира Добрев като честен политик и специалист със задълбочени познания в
енергетиката и стопанската система, а политическата офанзива против него изяснява с ползите на наранени от структурната промяна в енергетиката олигарси.

Според него офанзивата против Делян Добрев за назначенията на негови хора в общината " ни връща във времената на сталинските чистки, когато цели фамилии изчезваха в лагерите, единствено поради връзките си с някой " обезсърчителен " или във времената на ранния социализъм в България, когато цели семейства бяха репресирани, заради връзка с някой " зложелател на народа ".

Вицепремиерът атакува и депутата от Българска социалистическа партия Елена Йончева, която стана главният критик на Добрев. Според Симеонов тя е " непривлекателна персона, почнала политическата си кариера от задната седалка на един мотор и влезнала в телевизионната публицистика през задната врата на партийната шуробаджанащина ", очевидно имайки поради, че беше другарка на някогашния водач на Българска социалистическа партия и министър председател Сергей Станишев.

Според Симеонов ръководещите партии към този момент са потвърдили, че не разпъват чадър над политически лица при потвърдени обвинявания в аморално или нелегално държание и това било нов модел на политика през последните десетилетия.

Според политолога Димитър Димитров оставката на Делян Добрев цели да приключи обществения скандал. По думите му казусът с Хасково следва образеца на други регионални градове, в които имаше сходна обстановка, като Добрич, има поръчка за разследван и в Плевенска област. Това би могло да се схване като далечна подготовка за локалните избори, изясни той, представен от организация " Фокус ".

" За локалните избори, които са след 2 години, ще е нужна политическа работа, деликатно да бъдат огледани всички вероятни конфликтни общности. Цветан Цветанов към този момент съобщи, че с изключение на трите общини, за които приказваме, ще има и спомагателни следствия, той загатна да вземем за пример още Плевен и Плевенско. Това е доста далечна подготовка за локалните избори. Опозицията, в тази ситуация Социалистическата партия, макар че е втора политическа мощ в Народното събрание, в локалната власт доста по-малко от голяма важност и тежест. Това е индикация за това, че усилието да се дискредитира на локално равнище ГЕРБ има далечната цел да поразклати в действителност доста преобладаващата позиция на партията в локалната власт “, сподели още Димитров.

Това не е първият опит районна тематика да се извежда на национално равнище, изясни Димитър Димитров. Предстоят диспути към оставката на Делян Добрев, защото той получи сериозна поддръжка от локалните структури на ГЕРБ. Скандалът обаче няма да има отражение на национално равнище сред съдружните сътрудници, разяснява още политологът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР