Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе избран за постоянен представител

...
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе избран за постоянен представител
Коментари Харесай

Цветан Цветанов става постоянен представител в УС на Европол

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе определен за непрекъснат представител в Управителния съвет на Европол от Съвместната група за парламентарен надзор на активността на организацията (СГПК). Информацията бе обявена от ГЕРБ.

Групата (СГПК) в Европейската полицейска работа обезпечава връзката сред националните парламенти на държавите-членки, Европейския парламент и Управителния съвет на Европол.

По информация на партията, Цветанов е определен единомислещо от всички държави-членки и Европейския парламент за непрекъснат представител в групата. Мандатът на Цветанов стартира от през днешния ден, 25 септември.

Цветанов ще съставлява в Управителния съвет на Европол контролната група. В нея има четиричленни делегации от националните парламенти на държавите-членки, участващи в Европол и Дания, както и делегация от 16 члена на Европейския парламент. Водеща е ролята на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (ЛИБЕ).

Номинацията на Цветанов пристигна от съпредседателите на Съвместната група за парламентарен надзор (СГПК) от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (ЛИБЕ).

Кандидатурата на Цветанов бе подкрепена и от Австрийското председателство - ръководителя на ЛИБЕ Клод Мораеш и докладчика по регламента за Европол в ЛИБЕ Августин Диаз де Мера, Ангела Люегер, ръководител на Комисията по вътрешни работи в австрийския Национален съвет и Кристиян Бухман, ръководител на Комисията по европейски въпроси в австрийския парламент.

Мотивът за избирането на българския политик е висока оценка на неговите качества, както и опита му като вътрешен министър и зам.-министър ръководител. Изтъкнати са и достиженията на групата по време на неговото съпредседателство в границите на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Отзивите за избора на Цветанов в Европейската полицейска работа са извънредно удобни.

Според Кристиян Бухман, ръководител на Комисията по европейски въпроси в австрийския парламент: " Цветанов прави страхотна работа в Управителния съвет на Европол ".

Изпълнителният шеф на Европол Катрин де Бол е доста удовлетворена от съдействието си с Цветанов. По думите й той е доста умел народен представител, който постоянно е подкрепял организацията. " Смятам, че ние, в правоналагащата общественост, можем да разчитаме на него и е същинско наслаждение да работим с него. Той е и наш другар ", сподели Катрин де Бол.

За Манфред Вебер, ръководител на Групата на ЕНП в Екологичен потенциал сигурността, битката с престъпността са едни от най-важните неща за хората. Те чакат от нас да бъдем ясни и мощни по този въпрос. " Ето за какво е ужасно подобен специалист като Цветан Цветанов да бъде представител на групата за наблюдаване на Европол. Това е голяма отговорност - да се свърже политическият метод с Европол като организация. Това ми харесва и съм благополучен, че той прави това ", сподели Манфред Вебер.

Съвместната група за парламентарен надзор на Европол организира първото си постоянно съвещание по признатите през март 2018 година в София Процедурни правила за работа. Те се основат на Лисабонския контракт.

На съвещанието в пленарен формат на СГПК участваха ръководителят на Управителния съвет на Европол Прит Паркна и изпълнителният шеф на Европол Катрин Де Бол. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР