Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев изрази скептицизъм към партньорство и

...
Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев изрази скептицизъм към партньорство и
Коментари Харесай

Дончев скептичен за мнозинство с левицата: БСП не е ключът към следващото управление

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев изрази песимизъм към партньорство и болшинство с Българска социалистическа партия в идващия парламент, само че в същото време разяснява, че до нищо положително не водипредварителното вричане на партиите, че с тази или онази не може да ръководят.

" Омръзна ми тематиката, изключително последните две години, по какъв начин някой в никакъв случай няма да работи с някого различен. Тази " война на буквите " - едната абревиатура против другата, не води до нищо положително ", сподели Дончев.

" Българска социалистическа партия не е ключът към идващото ръководство " , добави още депутатът и призна, че е песимистичен за сформирането на ръководещо болшинство със социалистите, тъй като с ГЕРБ имат доста съществени разлики. 

" Кой е ключът към последващо ръководство - " несъмнено ГЕРБ ", съобщи Дончев. Аз няма по какъв начин да предпоставям волята на хората, само че имам вяра, че ще бъде първа политическа мощ, посочи депутатът.

" Дори и да не води до взаимно ръководство, ние би трябвало при всички случаи да деескалираме напрежението сред партиите и е рационално да питаме структурите, актива какво мисли по тази тематика ", сподели Дончев. Той посочи, че това не значи в никакъв случаи автоматизирано формула за ръководство.

" Преди избори по традиция е редно да се показва оптимизъм, само че аз съм угрижен, тъй като партиите втора година не съумяват да изпълнят главната си функционалност - да материализират желанията, волята на хората ", счита Дончев.

" Те не съумяват, тъй като не могат да образуват стабилно ръководство, което да образува политиките, които са дали обещание на хората ", сподели Дончев и го дефинира като огромен проблем. Според него това в действителност значи, че партиите не извършват волята на народа и " на следващия ден ще се появи глас, който ще каже, че са безсмислени и може би парламентарната народна власт въобще не е добър модел на ръководство ".

" Както постоянно, ще се опитаме да бъдем положителни. Освен да приказваме с хората, главен акцент са професионални общности, ще търсим местни, районни измерения на проблемите и на опциите, само че най-много ще търсим тази политическа формула, която ще направи допустимо сформирането на ръководещо болшинство в идващото Народно заседание ", уточни Дончев по отношение на идните избори, осведоми Българска телеграфна агенция.

Ние опитахме в самото начало на съществуването на този парламент да търсим, както е редно, подобие по идеологии, по правила - не се получи, съобщи Дончев в отговор на въпрос. Каза още, че са пробвали и политически безпристрастен кабинет и не се получило.

Според депутата пети избори в границите на две години са доста съществено предизвикателство към демокрацията. 

" Преди време бях споделил, че демокрацията не може да се предозира, тук се притеснявам, че може да не съм прав ", добави Дончев. По думите му, в случай че и след идващите избори партиите, народните представители не създадат нищо, има заплаха всички заедно да станат непотребни, ненужни ", изрази опасения той.

На въпрос, обвързван с концепцията за президентска република, Дончев сподели, че в политиката има конкуренция в положителния смисъл на думата, би трябвало да е съревнование на хрумвания, на персони.

" Ние не приказваме за някаква маргинална смяна в Конституцията, приказваме за преосноваване на републиката от основите до върха, което ми се коства мъчно, противоречиво ", разяснява Дончев.

Съдебна промяна наложително би трябвало да има, съобщи депутатът. Той предложи " една, две, в случай че може три, в случай че може четири, в случай че може пет партии да се обединят - съответния дизайн, съответните текстове каква правосъдна промяна желаят ". Дори аз имам екзотично предложение - за какво февруари, когато няма да има акция, партиите, техните специалисти, адвокати не поддържат връзка между тях дружно с професионалната общественост - съдии, прокурори, следователи, юристи, в опит да се откри консенсус ", подмятна концепцията си Томислав Дончев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР