Зам.-председателят на Европейската комисия по въпросите на еврото и социалния

...
Зам.-председателят на Европейската комисия по въпросите на еврото и социалния
Коментари Харесай

ЕС трябва регулира дигиталните валути като либра, заяви кандидат за еврокомисар

Зам.-председателят на Европейската комисия по въпросите на еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис даде обещание през днешния ден, че в случай че още веднъж му бъде поверен еврокомисарския пост, ще предложи нови правила за контролиране на криптовалутите като плануваната от " Facebook " (Facebook) либра, съобщи " Ройтерс ".

Франция и Германия декларират, че либрата, чиито мащаби ще понижат въздействието на криптовалути като биткойна, ще ограничи паричния им суверенитет.

" Европа се нуждае от общ метод към крипто активите като либрата. Възнамерявам да предложа нов закон в тази област ", сподели на днешното си чуване за поста на еврокомисар за финансовите услуги Домбровскис.

Той уточни, че при регулацията на криптовалутите Европейски Съюз ще би трябвало да реши въпроса за " нечестната конкуренция, киберсигурността и други закани за финансовата непоклатимост. "

В момента Европейски Съюз няма специфична регулация за криптовалутите, които преди представянето на либра през юни, се одобряваха за не толкоз значим въпрос, защото напълно дребен дял биткойни и други цифрови валути са обърнати в евро.

Домбровскис сподели, че планът " Либра ", въпреки към момента да не е настоящ, може да носи риск за финансовата непоклатимост поради мащабите си, защото милиони консуматори на " Facebook " в Европа ще могат да употребяват новата цифрова валута.

Той съобщи, че новите правила ще би трябвало да пазят финансовата непоклатимост, потребителите и да предотвратяват прането на пари посредством криптоактиви.

Домбровскис, който е някогашен министър председател на Латвия, до момента не е прибягвал до такива ограничения макар поредицата кавги с банки в родината му и други северноевропейски страни и по-големи европейски страни. Той обаче съобщи, че в този момент Европейски Съюз би трябвало да преразгледа механизмите си за битка с финансовите закононарушения.

Домбровскис сподели още, че си коства да бъдат трансферирани някои надзорни пълномощия на орган на Европейски Съюз, без да коментира дали това значи основаването на нова организация за битка с прането на пари или подсилване на съществуващите надзорни органи.

Пред евродепутатите през днешния ден Домбровскис даде обещание " резистентен европейски капиталов проект " за деблокирането на 1 трилион евро (1.1 трилиона долара) частни и държавни " зелени " вложения през идващото десетилетие. Той посочи, че проектът ще се основава на гаранции и средства от бюджета на Европейски Съюз и Европейската капиталова банка, въпреки че множеството пари се чакат от частния бранш. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР