Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев и лидерът на БСП Корнелия

...
Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев и лидерът на БСП Корнелия
Коментари Харесай

ДПС отново иска да няма ДДС за книги и учебници

Зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова имат на пръв взор обща тематика - Данък добавена стойност. Но от придвижването акцентират, че в понижението на ставките за избрани артикули не търсят обществен детайл

© Анелия Николова След като преди няколко месеца концепцията на Движение за права и свободи книги и учебници да са освободени от Данък добавена стойност не се задвижи, в този момент от придвижването са решили да пробват шанса си още веднъж. Това излиза наяве от импортираните хрумвания за промени в данъчните закони сред първо и второ четене в Народното събрание. За разлика от предходния път обаче в този момент под предлагането не стои името на депутата Делян Пеевски.

Освен нулев Данък добавена стойност за книги и учебници от придвижването още веднъж желаят да няма и такса за детски градини и ясли. Анализ или обосновка на предложенията липсва. По време на дебата на първо четене на бюджет 2020 обаче Йордан Цонев съобщи, че налозите не се употребяват като стопански лост, като напомни настояването им за събаряне на Данък добавена стойност за храните. " Ние не считаме, че ще падне цената на тези артикули, а желаеме да се увеличи конкурентоспособността на производителите ", аргументира се Цонев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Българска социалистическа партия - ваучери за хотели, унищожаване на плоския налог и 5% Данък добавена стойност за храни

Подобно на предишни години от Българска социалистическа партия пък още веднъж оферират унищожаване на така наречен плосък налог - 10% ставка за облагане на приходите на физическите лица. Вместо това те залагат на 6-степенна канара за облагане, която стартира от 10% и приключва на 35% за най-високите подоходни групи. От левицата още веднъж оферират по-ниска ставка на Данък добавена стойност - 5% за избрани храни, както и въвеждане на данъчни облекчения за млади фамилии с деца.

Останалите оферти на Българска социалистическа партия обаче са изненада. От левицата са припознали концепцията на Института за пазарна стопанска система 1/5 от постъпленията от налог общ приход да бъдат преотстъпвани на общините и са я доразвили - към този доход се прибавя и 1/10 от платения Данък добавена стойност от търговски обекти, регистрирани на територията на съответното кметство.

Най-непознатата дотук концепция на Българска социалистическа партия обаче е да има освободени от налог по Закона за корпоративното подоходно облагане ваучери до 60 лева месечно, които са предопределени за хотелски нощувки в страната.

Вероятно сходно на минали години предложенията на Българска социалистическа партия няма да получат нужната поддръжка. Тези на Движение за права и свободи обаче постоянно се гледат с едно мислено. Към сряда обаче министър председателят Борисов съобщи, че налози няма да се пипат. Освен в случай че в това време дребните му сътрудници във властта не го изискат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР