Зам.-председателят на Българския енергиен форум - БЕФ Антон Иванов коментира

...
Зам.-председателят на Българския енергиен форум - БЕФ Антон Иванов коментира
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Защо държавата не подкрепя индустрията за тока, както правят в останалите страни от ЕС?

Зам.-председателят на Българския енергиен конгрес - БЕФ Антон Иванов разяснява пред "Новини.бг. " енергийната рецесия, която се пали във връзка повишаването на тока за промишлеността и това, че обособени предприятия през днешния ден стопираха производствата си и се канят да го създадат и на следващия ден и така нататък. Това ощетява десетки българи, които остават без заплати.

"Ситуацията с цената на електрическата сила на пазара "Ден напред " в действителност се изостря в последните дни. От страна на промишлеността се чуха тежки обвинявания във връзка с държавните ведомства, към търговците, които от своя страна се оплакаха от някои търгове. Т.е. от другите страни се видя недоволството във връзка с пазара на еленергия.

Считам, че "Ден напред " демонстрира дълбочината на напрежението, което съществува на свободния пазар. Ние считаме, че промените в родният енергиен бранш се забавиха прекалено много. Това призна към този момент даже изпълнителният шеф на НЕК и е главната причина за внезапните покачвания на електрическата сила.
От 1 юли с изключение на, че стана много топло и заработиха климатиците, влязоха в действие и някои законови промени, които в този момент дават своето отражение. При състояние, че се резервира значителната роля на контролирания пазар, уговорките на държавните сдружения към него, той извършва много обществена функционалност, макар че това не е негова роля. Реакцията е поради по-голяма тежест към него, каквато носят индустриалните консуматори. За да се решат тези проблеми, са нужни дълбоки промени в енергийния бранш. Изменения в частта, която контролира излизането на пазара на нови разнообразни производители. Това тежи на целия бранш.

Първите стъпки към този момент се вършат - вадят се нови производители на пазара, само че това не взема решение проблемите. Когато цените на пазара "Ден напред " бяха най-високи, тогава и количествата на създадена еленергия бяха рекордно високи.
Проблемът е, че няма задоволителен надзор на държанието на обособени играчи на пазара. Тази отговорност се пада на КЕВР, тя би трябвало да го реши като влезе по-активно в своята контролна функционалност.

На базата на една по-обхватна енергийна тактика, би трябвало да се върви към цялостна либерализация на пазара. Трябва да се реалокира обществената функционалност от енергийния бранш към съответното отраслово министерство - общественото, което да подпомата бедните хора с енергийни помощи. Част от казуса в този момент, както и острата реакция на промишлеността, се породиха от това, че у нас няма политики за поддръжка на индустриалните предприятия, каквито има в останалите страни от Европейски Съюз. Тези политики разрешават икономическите субекти, които използват огромни количества еленергия да употребяват преференции и поддръжка.

Претенциите на промишлеността съгласно мен са обосновани. Трябва да имаме по-балансирано разходване на този запас, който страната натрупа от въглеродните излъчвания. Не единствено за понижаване на цените към промишлеността, а и за понижаване на тежестта на индустриалните консуматори. Всичко е в ръцете на Министерството на енергетиката и КЕВР.
Не съм в позиция да давам препоръки на работодателите, те имат принадлежности за търсене на еленергия от разнообразни пазари. Трябва обаче да се търси разговор за уравновесено преразпределение на тежестта в бранша. А не да се стоварва върху плещите единствено на икономическите субекти, които генерират народен артикул.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР