Зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадишки разкри, че когато

...
Зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадишки разкри, че когато
Коментари Харесай

Колко е допустимото количество вода в сиренето?

Зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадишки разкри, че когато продуктът е с по-голямо наличие на вода - микробиологичният развой в зреенето му е по-различен.

Според него по този метод трайността му се понижава, само че се утежняват и неговите микробиологични качества.

"В България има сега 20-30 марката, които съблюдават нормите за обичайно произвеждане на българско саламурено сирене. Проблемът не е човек, в случай че се излъже един път. Проблемът е, че това става процедура на пазаруване ", добави Присадишки.

От "Активни консуматори " са предложили да се добави нов индикатор в наредбата за имитиращи артикули, който да лимитира количеството вода, което е и планувано в плана за наредбата.

"Ако едно нещо коства 10 лв., а различен артикул - 8 лева, само че с 20% повече вода - и в двата случая ще получите еднообразно количество хранително вещество, само че във втория ще получите машинация и скъпа вода. Всяко едно необявено вещество в дадена храна може да бъде рисково ", акцентира Богомил Николов.

Пред Bulgaria on air той бе безапелационен, че при БДС контролът е много непоколебим. По думите му до 60% е планувано да бъде допустимото количество вода в сиренето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР