Зам.-председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова е номинирана

...
Зам.-председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова е номинирана
Коментари Харесай

Павлина Панова е номинацията за конституционен съдия

Зам.-председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова е номинирана за парламентарен арбитър. Нейната кандидатура е втората издигната – след тази на сътрудника ѝ от Наказателната гилдия Николай Дърмонски, за която „ Лекс “ към този момент заяви.

Панова е арбитър от 24 години, като е предходна през всички равнища на системата. За висш арбитър е назначена през 2007 година Тя беше и съперник на сегашния началник на Върховен касационен съд Лозан Панов за председателския пост.

Панова е лекар по право, от 2007 година е и магистър по право на Европейския съюз и член-национален представител на България в Евроджъст. Автор е на голям брой публикации, съавтор е в сборници и монографии. От 2009 година тя е арбитър ad hoc в Европейския съд за правата на индивида в Страсбург.

Номинирана е за парламентарен арбитър от сътрудника си Галина Захарова.

Срокът висшите съдии да издигат кандидатури за членове на Конституционния съд изтича на следващия ден в 17 ч. Тази година Върховният касационен съд и Върховният административен съд избират двама конституционни съдии. Според негласна спогодба, работила до момента, единият ще е от Върховен касационен съд, а другият от Върховен административен съд.

Общото заседание, на което висшите съдии ще създадат избора си, е планувано за петък.

Междувременно Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет освободи Красимир Влахов като арбитър във Върховния касационен съд. Мотивът – Народното събрание го избра за парламентарен арбитър. Решението на колегията е от датата на встъпването му като член на Конституционен съд.

Дискусия нямаше, а единствено несъгласие във връзка с правното съображение за освобождението му. Комисията по атестирането и състезанията предложи това да стане на съображение член 165, алинея 1, т. 7 от Закона за правосъдната власт, съгласно който магистрат се освобождава от служба при несъответственост с длъжности и действия по член 195, алинея 1 от правосъдния закон.

Атанаска Дишева обаче съобщи, че Влахов би трябвало да бъде освободен заради подаване на оставка, каквато е била процедурата при освобождението на арбитър Таня Райковска след избора ѝ в Конституционен съд.

Цветинка Пашкунова внесе следното обяснение – в случай че в диспозитива на решението бъде посочено, че Влахов се освобождава от Върховен касационен съд от датата на встъпването му в служба като арбитър в Конституционен съд, то тогава правилното съображение е член 165, алинея 1, т. 7 във вр. с т. 2 от правосъдния закон.

С 11 на 3 гласа бе подкрепено предлагането на КАК.

Същевременно през днешния ден Съдийската гилдия пенсионира Жанин Силдарева от Гражданската гилдия на Върховен касационен съд и я отличи с „ персонален почетен знак първа степен – златен “ и служебна признателност.

През лятото тя беше определена за член на Комисията по атестирането и състезанията. Но преди да бъде конституирана комисията, арбитър Силдарева навърши 65 години. А съгласно разпоредбите на колегията в КАК не могат да вземат участие магистрати на пенсионна възраст.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР