Зам.-министрите на икономиката Лъчезар Борисов (вляво) и на финансите Маринела

...
Зам.-министрите на икономиката Лъчезар Борисов (вляво) и на финансите Маринела
Коментари Харесай

ОИСР: Създаването на холдинги от държавата трябва да се следи внимателно

Зам.-министрите на стопанската система Лъчезар Борисов (вляво) и на финансите Маринела Петрова (до него) са на разнообразни отзиви дали би трябвало да има изключения за държавни компании при спазването на разпоредбите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз

© Надежда Чипева Създаването на холдинги от страната може да докара до конкурентни изкривявания по отношение на частния бранш, като да вземем за пример пренасочването на запаси в границите на групата и използването на разпоредбите за публични поръчки. За това предизвести Ханс Кристиансен, старши икономист в отдела на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за корпоративно ръководство във връзка оповестения през днешния ден от държавното управление проект за основаване на " Български ВиК холдинг ".

" Не споделям, че е безусловно погрешно, само че би трябвало да се следи деликатно какво се случва в такива структури ", сподели той при представянето на резултатите от осъществения обзор на ръководство на държавните предприятия в България. Организацията за икономическо сътрудничество и раз беше сътрудник на страната по този план, както и по правенето на Закона за обществените предприятия (ЗПП), които са част от уговорките за приемането на България във валутния механизъм ERM II и банковия съюз.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Скоро по новите правила

Според влезлия в действие на 8 октомври 2019 година ЗПП управителните органи на държавните и общинските сдружения към този момент би трябвало да се избират с конкурс. Но и сега условията не се съблюдават - след пораждане на спешни обстановки на пожар, се смениха шефове на сдружения като " Топлофикация София " и " ВиК Перник ". Обяснението е, че към момента не е подготвена подзаконовата рамка и най-много правилника за използване на ЗПП, за което е даден шестмесечен период.

Зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов се ангажира това да стане оптимално бързо и до месец, месец и половина да има план за обществено разискване. " След като има признати правила ще има състезания във всички обществени предприятия ", сподели той. А съответно за ВиК холдинга се ангажира новият закон да бъде прибавен в целокупност.

По неговите думи основаването на холдинга е било тематика на разискване на срещите с специалистите от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и те са декларирали, че е стъпка в вярната посока. Тяхното изявление по тематиката беше по-предпазливо и акцентираше върху рисковете. По принцип ЗПП планува основаната с него Агенция за обществените предприятия и надзор да изготви държавна политика за присъединяване си в компании, до момента в който при оповестяването на новия холдинг нямаше никакви основни планове и обосновки.

Разнобой за дупките в закона

Още при гласуването на ЗПП по самодейност на депутати от " Атака " от обсега му беше извадена Българска банка за развиване (ББР), която е към икономическото министерство. А по-късно депутати от ГЕРБ внесоха предложение това да се случи и с държавните горски стопанства, което е подкрепено от земеделското министерство. Това основава заплаха законът да обрасне с изключения, които да отслабят резултата от него.

По този мотив Лъчезар Борисов изясни, че ББР е с по-особен статут на насърчителна банка, ръководена е от специфичен закон и е надзиравана и от Българска народна банка, което обуславя изваждането й от обсега на закона. Самият Борисов е ръководител на надзорния съвет на ББР - пост, който не би могъл да заема, в случай че банката съблюдава разпоредбите в ЗПП, защото там в условията към управителните органи на обществени предприятия е записано да " не заема висша обществена служба ".

За районните сдружения, стопанисващи горите, той съобщи, че има причини, че и те имат по-особен статут и роля, които би трябвало да се преценяват деликатно. " Те са единствено 6 на фона на 214 обществени предприятия в обсега на закона ", посочи още Борисов.

На друго мнение беше заместник-министърът на финансите Маринела Петрова. " Принципната ни позиция е, че законът би трябвало да се съблюдава от всички. Да, не би трябвало да залагаме непотребна административна тежест, само че това не би трябвало да е такава за една контролирана финансова институция ", изясни тя.

Според нея не би следвало да има изключения, претенции за каквито би могло да се чака да се появят. Тя изясни и какви защитни ограничения са планувани, с цел да не се отслаби законът. " В съглашението ни с Организацията за икономическо сътрудничество и раз има уговорка тя да дава оценка по използването на разпоредбите. При отклоняване те биха могли да отдръпват оценката си, че България е страна, спазваща насоките за ръководство на обществените предприятия на Организацията за икономическо сътрудничество и раз или пък да блокират по-тясното съдействие на България с организацията ", сподели Петрова.

Препоръките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Освен анализът на ръководството на държавните предприятия и методическата помощ, Организацията за икономическо сътрудничество и раз показа и рекомендации за усъвършенствания. В по-краткосрочен проект те смятат че би трябвало да се подсигурява успеваемостта и независимостта на АППК. " Въпреки че българските управляващи са показали, че организацията разполага с задоволително запаси, с цел да поеме и извършва дейно своите функционалности, съществуват опасения, че може да не е самостоятелна, поради на това, че ще действа като вторичен разпоредник на бюджет и нейното финансиране ще се отпуска от Министерство на стопанската система ". Предложението е бюджетът й да се утвърждава директно от Народното събрание, с цел да се избегнат спорове на ползи, още повече че и самото икономическо министерство е принципал на държавни сдружения.

Препоръчва се и създаването на политиката за присъединяване на страната в обществени предприятия, по което ръководителя на организацията Петя Александрова заявява, че се работи. Акцент се слага и на обезпечаването на бистрота, както и на основаването на подобаващи правила за конкурсен асортимент на мениджъри.

В по-дългосрочен проект се предлага да се употребява опцията в закона, която дава право портфейл държавни предприятия да се пренасочи непосредствено под шапката на организацията. Засега се резервира статуквото всяко министерство да управлява подопечните му сдружения, което носи опасности от " политически стимулирани решения, за сметка на стопанските резултати ". Другите предпочитани тематики съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз би трябвало да са усилване условията за обявяване (всички огромни предприятия да ползват интернационалните счетоводни стандарти и условията за обявяване на борсовите компании), подсилване на бордовете на сдруженията и обезпечаване на равнопоставени условия с частните компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР