Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева е уверила пациентската организация Заедно

...
Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева е уверила пациентската организация Заедно
Коментари Харесай

Пациентите на лъчетерапия няма да останат без лечение, увери здравният зам.-министър

Зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева е уверила пациентската организация " Заедно с теб ", че нуждаещите се от лъчетерапия няма да останат без лекуване. Днес тя се срещна с представители на организацията, с които разиска казуса.

Преди дни се разбра, че към 19 хиляди заболели, които всяка година имат потребност от лъчетерапия, ще би трябвало да чакат ред за облъчване, защото здравната каса вкарва седмични и месечни предели за прилагане на високотехнологичната инсталация, с която тези процедури се организират.

Веднага по-късно от Гилдията на лъчетерапевтите в България изпратиха особено писмо до премиера, ръководителя на Народното събрание, омбудсмана, здравния министър, здравна каса и лекарския съюз, в което възразява против наложените от здравната каса предели за банкет. 20-те центъра, в които се организират лъчетерапия и радиохирургия, употребяват към 60 млн. лева годишно от ресурса на здравната каса, който е общо 3.8 милиарда лева, само че все пак от НЗОК преди две седмици е спуснат предел за всички центрове за лъчетерапия, които са към 30% по-малко от до момента получаваните средства.

В писмото се показва, че в случай че пациентите излизат отвън финансовите предели, лекуването им би трябвало да бъде отсрочено за последващи интервали. Мярката не е съгласувана с националния съветник, нито със самата Гилдия на лъчетерапевтите. Българският лекарски съюз дефинира лимитите за лъчетерапия като неразбирателство.

" Пациентски организации " Заедно с теб " се обръщаме към пациентите, които се нуждаят от лъчетерапия, да запазят успокоение. След извършен диалог имаме уверението на зам.-министър Жени Начева, че тези пациенти няма да останат никога без нужното лекуване, препоръчвано от лекарите ", прецизират от пациентската организация.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев съобщи по време на чуването си в отрасловата парламентарна комисия, че " няма наложени ограничавания за лъчелечение на онкоболни лица " и " нито един български жител няма да остане без нужното му лъчелечение ".

" След разбор на данните на Здравната каса се откри, че броят на пациентите през 2017 година е бил 12 393, а за 2018 година планирано се чака през лъчелечение да преминат 13 706 лица или с 1 313 пациенти повече. Средствата, които са обезпечени за 2018 година, са със 7.6 млн. лв. повече от 2017 година или 29.5 млн. лева ", сподели още Кирил Ананиев.

На 18 юни в 16 ч. следва среща в постройката на здравната каса сред институциите, лъчетерапевти и пациентски организации за разрешаването на казуса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР