Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева е уверила пациентската организация Заедно

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева е уверила пациентската организация Заедно ...

Пациентите на лъчетерапия няма да останат без лечение, увери здравният зам.-министър.Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева е уверила пациентската организация "Заедно с теб", че нуждаещите се от лъчетерапия няма да останат без лечение. Днес тя се срещна с представители на организацията, с които обсъди проблема.

Преди дни се разбра, че около 19 хил. болни, които всяка година имат нужда от лъчетерапия, ще трябва да чакат ред за облъчване, тъй като здравната каса въвежда седмични и месечни лимити за ползване на високотехнологичната апаратура, с която тези процедури се провеждат.

Веднага след това от Гилдията на лъчетерапевтите в България изпратиха специално писмо до премиера, председателя на парламента, омбудсмана, здравния министър, здравна каса и лекарския съюз, в което възразява срещу наложените от здравната каса лимити за прием. 20-те центъра, в които се провеждат лъчетерапия и радиохирургия, ползват около 60 млн. лв. годишно от ресурса на здравната каса, който е общо 3.8 млрд. лв, но въпреки това от НЗОК преди две седмици е спуснат лимит за всички центрове за лъчетерапия, които са около 30% по-малко от досега получаваните средства.

В писмото се посочва, че ако пациентите излизат извън финансовите лимити, лечението им трябва да бъде отложено за следващи периоди. Мярката не е съгласувана с националния консултант, нито със самата Гилдия на лъчетерапевтите. Българският лекарски съюз определи лимитите за лъчетерапия като недоразумение.

"Пациентски организации "Заедно с теб" се обръщаме към пациентите, които се нуждаят от лъчетерапия, да запазят спокойствие. След проведен разговор имаме уверението на зам.-министър Жени Начева, че тези пациенти няма да останат в никакъв случай без нужното лечение, препоръчвано от лекарите", уточняват от пациентската организация.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев заяви по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия, че "няма наложени ограничения за лъчелечение на онкоболни лица" и "нито един български гражданин няма да остане без необходимото му лъчелечение".

"След анализ на данните на Здравната каса се установи, че броят на пациентите през 2017 г. е бил 12 393, а за 2018 г. прогнозно се очаква през лъчелечение да преминат 13 706 лица или с 1 313 пациенти повече. Средствата, които са осигурени за 2018 г., са със 7.6 млн. лева повече от 2017 г. или 29.5 млн. лв.", каза още Кирил Ананиев.

На 18 юни в 16 ч. предстои среща в сградата на здравната каса между институциите, лъчетерапевти и пациентски организации за разрешаването на проблема.

Източник: dnevnik.bg