Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева даде интервю за предаването „Преди

...
Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева даде интервю за предаването „Преди
Коментари Харесай

Представят електронна система за записване за ваксина до дни

Зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева даде изявление за предаването „ Преди всички “ по БНР, в което изрично акцентира, че е неприемливо персоналните лекари да събират такси за слагане на ваксина.

„ Регламентиран е доста ясно редът за осъществяване на имунизации. Общопрактикуващите лекари могат да взимат такси за посещаване при тях, само че по изискванията и реда за оказване на здравната помощ по Националния рамков контракт, което е отвън обсега на слагането на ваксини. Такса операция изрично не могат да взимат. Потребителска такса може да се взима, когато се прави здравна помощ или действия отвън процеса на имунизация. Всеки доктор е задължен да извърши обзор на своя пациент преди и след имунизирането. Моето усещане е, че се изчаква за инспекция на положението на пациентите след имунизация. Може да има нарушавания, за които ние вземаме неотложно ограничения “, изясни Начева.

„ Изградена е осведомителна система и всеки от нас може да избере друго място за слагане на втората доза от имунизацията, само че той би трябвало да се обади в съответното място, с цел да предизвести, че ще си сложи втората доза там, с цел да бъде планувано количество от препарата. Може да се избере и доктор от друго обитаемо място или област за слагане на ваксина, само че не са доста случаите, при които хората в отдалечени обитаеми места да нямат доверие на персоналния си доктор. Винаги е укоримо, когато не се съблюдават закони, разпореждания и правила. Ваксинационната акция е идея и всички се стремим да разбираем какъв брой значимо е това “, посочи още Начева.

„ Масовата имунизация в зелените коридори не би трябвало да е въпрос на шанс. Има проект за имунизация, който ние съблюдаваме. При съществуване на дози ваксини отворихме тези зелени коридори. Оповестиха се аргументите, заради които сега има дефицит на ваксини. Ваксините, които са поръчани, са задоволителни да покрият потребностите на всички, които желаят да се имунизират. РЗИ-тата основават нужната организация, с цел да бъдат обхванати хората от съответните етапи, както и тези отвън тях, когато има налични количества ваксини. Напрежение няма да има, когато производителите изпълнят своите задължения и доставят контрактуваните количества ваксини в точния момент “, добави тя.

По думите ѝ с навлизането във фаза 4, се разпределят дози от получените доставки и към персоналните лекари.

„ Все повече ще се усилват количествата и за тях. В период ще се изпълнят обещанията за електронна система, с цел да няма опашки и всеки да има избрана дата и час, с цел да му бъде сложена ваксина. Хората ще могат да избират мястото, на което да им бъде сложена ваксина. Утре или вдругиден ще представим тази платформа. До края на седмицата ще представим тази система “, добави тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР