Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов показа електронните гривни за

...
Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов показа електронните гривни за
Коментари Харесай

С 250 гривни стартира електронният мониторинг на правонарушители у нас


Зам.-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов сподели електронните гривни за наблюдаване при представянето на плана за внедряване на система за електронно наблюдаване на правонарушители. Проданов описа, че персонално е тествал такава гривна. Цял уикенд през лятото е бил с такава и в понеделник в детайли му докладвали къде е ходил и какво е правел през почивните дни. Зам.-министърът сподели още, че два часа е киснал във ваната с гривната, само че устройството не е дефектирало. Пред публицисти, някогашни и сегашни ръководители и чиновници на правосъдното министерство, службите за отнемане от независимост и Министерство на вътрешните работи бяха демонстрирани устройствата на електронно следене. България пристъпва към тяхното използване посредством плана „ Модернизиране на пенитенциарната система в България “, съфинансиран от Европейския обществен фонд. Правосъдното министерство, в партньорство с Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “, е бенефициент по плана. Проектът включва създаване на Стратегия за развиването на пенитенциарната система в България за интервала до 2025 година и внедряване на система за електронно наблюдаване на правонарушители.
Общата стойност на плана е 1 341 572 лв. и 16 стотинки. В тази стойност влизат компютрите и платформата, които дават опция за обслужване на 2000 гривни за електронно наблюдаване. Засега са закупени 250 гривни и съгласно зам.-министър Проданов, това е задоволително. "В рамките на осъществяването на плана са предоставени 200 комплекта настолни приемопредавателни устройства, 200 гривни за лична идентификация и 50 гривни за GPS следене на правонарушители ", посочи комисар Юлиян Шимширов, началник на отдела за обществени действия и възпитателна работа с правонарушителите. Той разясни, че в националното законодателство е планувана опцията за потребление на тези средства за следене по отношение на три категории лица. Първата категория са лишените от независимост, които се намират в затворнически общежития от открит вид при лек и общ режим, които имат авансово издадено позволение да работят и нощуват на обекти отвън местата за отнемане от независимост. Втората категория са лицата с наложени пробационни ограничения и ограничавания в свободното напредване и със наложителна регистрация по сегашен адрес. Третата категория са лицата с наложена мярка домакински арест. Това е мярка, следена от Министерство на вътрешните работи, само че когато е прибавен електронен мониторинг, ще се реализира взаимоотношение със службите на местата за отнемане от независимост. Разработена е директива за взаимоотношението на органите на двете институции, която следва да бъде подписана и обнародвана, защото срокът за разискване е изминал. Предвиждат се ограничения за сигурност, в това число прилагане на електрически револвери, когато се получи сигнал, че е изоставен адреса или че лице с гривна е нападателно и така нататък
За лицата с наложени пробационни ограничения електронното наблюдаване се ползва от 2 до 6 месеца като еднократно може да се удължи, само че оптималния период за електронното наблюдаване е една година и наложително се подписва декларация за единодушие. По отношение на лишените от независимост – заповедите за налагане на електронно наблюдаване ще се издават от началниците на пандизите по предложение на началниците на затворническите общежития като срокът за използване на електронното наблюдаване по отношение на тях е интервалът, за който имат позволение да работят и да нощуват на работни обекти отвън мястото за отнемане от независимост. По отношение на лицата с мярка домакински арест не се изисква авансово единодушие и наблюдението ще бъде започвано след издаване на заповед от началника на регионалната работа за осъществяване на наказванията. "Електронно следене е доста по-евтино, спрямо осъществяването на ефикасното наказване и понижава нуждата от нови места в пандизите ", посочи основният шеф на Главна дирекция "Изпълнение на наказванията " гл. комисар Васил Миладинов. Той означи, че електронното наблюдаване се предизвиква като опция на лишаването от независимост в редица рекомендации на Комитета на министрите към Съвета на Европа като средство, което способства за рехабилитацията, ограничението на рецидива и обезпечава отбраната на обществото. Зам.-министър Проданов не пожела да разяснява настоящи за правораздаването тематики - да вземем за пример положението на пандизите, отвън електронния мониторинг. "Нека да мине утрешното заседание, тогава министърът ще реши, евентуално и аз, какво да се разяснява “, сподели той. Проданов не удостовери дали на съвещанието ще участват двете дами Иванчева и Петрова, които с писмо са поискали да бъдат конвоирани до там, с цел да вземат участие в разискванията. "Не съм виждал това писмо и нямам планове да го разясня ", съобщи Проданов.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР