Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков изпрати писмо

...
Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков изпрати писмо
Коментари Харесай

МОСВ призова кметовете да вземат мерки за чистотата на въздуха през лятото

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков изпрати писмо до кметовете на общини с нарушено качество на атмосферния въздух. В него Министерство на околната среда и водите приканва за прецизно осъществяване на плануваните в общинските стратегии ограничения за понижаване на равнищата на ФПЧ10 и поддържането на ниско равнище там, където е реализирано сходство, оповестиха от ведомството.

Министерството упорства за ограничения, използвани през летния сезон – постоянно измиване на главните пътни артерии, благоустройство на крайпътните и междублоковите пространства, озеленяване на свободните площи, поддържане в положително положение на пътната настилка, както и надзор на строителните действия на територията на общината.

От изключителна значимост за реализирането на дейностите по осъществяване на всички ограничения от стратегиите е основаването на организация за следващ надзор. Според условията на член 41, алинея 2 от Наредба №12 за нормите за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици (ФПЧ10), олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух контролът по осъществяването на стратегиите по член 27 от Закона за чистотата на атмосферния въздух се реализира от общинските органи, в съгласие със съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Според решението на съда на Европейски Съюз в Люксембург България не е спазила нормите за ФПЧ10 на територията на страната. „ Като се има поради, че по данните от мониторинга и разбора на общинските стратегии битовото отопление е главен източник на излъчвания на ФПЧ10, считаме за неприемливо регистрирането на превишения през летния сезон “, се споделя в писмото с инструкции до кметовете.

Предвид сериозността на казуса министерството разчита на положително съдействие и градивни дейности от страна на общините и на Регионална инспекция за опазване на околната среда за навременно и дейно осъществяване на заложените в стратегиите ограничения за понижаване равнищата на замърсителите в атмосферния въздух.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР