Зам.-министърът на финансите на Съединените щати Дейвид Малпас беше избран

...
Зам.-министърът на финансите на Съединените щати Дейвид Малпас беше избран
Коментари Харесай

Дейвид Малпас поема от Кристалина Георгиева поста на президент на Световната банка

Зам.-министърът на финансите на Съединените щати Дейвид Малпас беше определен единомислещо от Съвета на шефовете за президент на Световната банка. В публично известие на банката се споделя, че Дейвид Малпас ще е президент за 5-годишен период от вторник, 9 април, предава БНР.

63-годишният Малпас беше номиниран за позицията от американския водач Доналд Тръмп през февруари. По традиция, на този пост се назначава американец. Малпас е прочут с консервативните си възгледи и нееднократно е подлагал на критика Световната банка, означават осведомителните организации.

Малпас беше единственият претендент за поста и номинацията му от страна на Тръмп през февруари провокира опасения, че той като неприкрит критик на банката ще омаловажи задачата на институцията. 63-годишният финансист нееднократно е заявявал, че заемодателската процедура на Световната банка е „ корумпирана и неефективна “. Освен това се е оплаквал, че институцията е прекомерно великодушна към Китай.

През последните месеци Малпас смекчи тона, като съобщи, че промените, почнали предходната година, кореспондират с доста от отправените от него рецензии.

Мнозина специалисти са подлагали на критика остро Малпас, изтъквайки неуспеха му да планува международната финансова рецесия по времето, когато е бил отпред на банкрутиралата капиталова банка „ Беър Стърнс “.

Той ще поеме поста от Кристалина Георгиева, която краткотрайно заемаше длъжността.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР