Зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов обвини в пропаганда браншовите организации

...
Зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов обвини в пропаганда браншовите организации
Коментари Харесай

Зам.-министър обвини заведенията в пропаганда заради сметка за ток. Разбраха се

Зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов упрекна в " агитация " браншовите организации на заведенията поради оповестена от тях и публикувана сметка за ток, в която обезщетенията за скъпата ел. сила са минимални.

Преди няколко дни ви разказахме за протестно писмо на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СБЗ), в което организациите оповестиха за " следващ парадокс при почналите да валят фактури за ток за месец февруари ". Собственик на (неназовано) заведение получил сметка за ток на стойност 13 829 лева, в която отразените във фактурата обезщетения са в размер на 118,84 лева В съпоставяне, в същия интервал на минали години същият обект е плащал 5000 до 6000 лева, настояват двете браншови асоциации.

" Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България показват откровеното си отвращение от рекета, който част от енергоразпределителните сдружения с общителното подпомагане на държавното управление упражняват върху изнемогващия български бизнес! Недопустимо е да ни мачкате по този метод, уважаеми госпожи и господа ръководещи ", възмущаваха се оттова.

В същия ден пък зам.-председателят на ГЕРБ и народен представител Даниел Митов, който бе посетител в ефира на Българска национална телевизия, описа за същия случай, като уточни, че все по този начин неназованият притежател на е подал сигнала в партията.

Ден по-късно обаче, оказа се, че историята историята има и друга позиция. Тя бе изразена не от какъв да е, а от заместник-министъра на енергетиката - в профила му във фейсбук.

" Удобно, или най - евентуално преднамерено, не ни се оповестява, че компенсацията е единствено за 1 ден, т.е. за 1 февруари, а от 2 февруари въпросната компания е с нов контракт за доставка и ще получи дължимата си отплата със идната фактура, като предстоящата отплата е за почти 2800 лв. ", написа той.

И освен това - става известно, че същата компания е получила предния месец отплата от над 3500 лева, нещо, което ресторантьорските организации не оповестиха - добавя Данаилов.

Клуб Z потърси за коментар ръководителя на БАЗ Ричард Алибегов. Оказа се, че го хващаме навръх излизане от среща със зам.-министъра, на която около разискванията за обезщетенията за бизнеса, които ще продългат и през април, Алибегов е сложил и въпроса с " поста ". Председателят на асоциацията първо уточни, че компанията, чиято фактура бе оповестена от сектора, е негова.

Оказва се, че електроразпределителното сдружение ЧЕЗ в реалност не е сключило нов контракт и отплата въпреки всичко ще има, само че не през март, а със сметката за април, описа Алибегов. Което по думите му значи, че за това време бизнесът отново ще би трябвало да компенсира самичък разноските.

Както е известно, целият бизнес у нас изиска по-големи обезщетения за сметките за ток и заведенията не вършат изключение. " Не можем да желаеме от клиентите си 4-5 лв. за кафе, нали ", даде образец и през днешния ден Алибегов.

Действащите сега обезщетения за цената на тока на небитовите консуматори. В момента се предлага следната скица: компенсиране на разноските на небитовите консуматори за употребяваната от тях електрическа сила в размер на 75% от разликата сред действителната пазарна цена за съответния месец на Българска самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), пазар " Ден напред ", и действителната пазарна цена за юли м. година (185,59 лева./MWh), само че не повече от 250 лева./MWh.

По думите на Алибегов се чака кабинетът да предложи не таван от не 250 лева./MWh, а 300. Което за неговия отрасъл обаче не е от голяма важност.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР