Зам.-министърът на екологията Красимир Живков, който бе арестуван при акция

...
Зам.-министърът на екологията Красимир Живков, който бе арестуван при акция
Коментари Харесай

Зам.-екоминистърът е обвинен за престъпна група

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков, който бе задържан при акция на прокуратурата в четвъртък, е с обвиняване за присъединяване в незаконна група, заяви БНР. Информацията е неофициална, защото до момента проверяващите не са съобщавали защо закононарушение ще привлекат Живков.

Първоначалният 24-часов арест на зам.-министъра е продължен на 72 часа с прокурорско разпореждане. Вероятно ще се желае непрекъснатото му задържане под стража. Заедно с Живков бяха задържани още петима души. Сред тях евентуално са и русенските предприемачи Пламен и Атанас Бобокови, чийто офиси също бяха претърсени. Те имат площадка за преработване на батерии край Монтана. Живков беше отведен от спецпрокурора Ангел Кънев от министерството в четвъртък. Първоначално зам.-министърът твърдеше, че не е задържан. По същия метод оттова при започване на годината бе изведен някогашният министър Нено Димов, който прекара няколко месеца в ареста поради водната рецесия в Перник.

Според прокуратурата Живков е управлявал незаконна скица с разрешителни за импорт и експорт на рискови боклуци – така наречен известия, които се издават от екоминистерството. Разследването стартира при започване на годината. Преди това италианската полиция спря влакова комбинация с тонове боклуци, ориентирани към България. След това отпадъци бяха открити на площадка край Плевен. Вероятно по тази причина един от задържаните при акцията е някогашен началник на тамошната екониспекция.

Прокуратурата твърди, че Живков е оказвал напън върху чиновници да позволяват или да отхвърлят импорт на боклуци. Според проверяващите българска компания с площадка край Монтана се възползвала от схемата и вместо да изнася рисковите боклуци за неутрализиране в чужбина ги складирала у нас и по този начин пестяла разноски и укривала налози.

Ден след интервенцията екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро разви противоположна на прокурорската теза – той изясни, че Живков не е имал пълномощието да уволнява чиновници, работещи по линия на отпадъците. Такива през последните месеци не са освобождавани. Според прокуратурата въздействието на зам.-министъра е било " косвено ". По какъв метод, към този момент не е ясно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР