Зам.-министър Росица Димитрова и Надежда Харизанова качиха селфи от ООН

...
Зам.-министър Росица Димитрова и Надежда Харизанова качиха селфи от ООН
Коментари Харесай

Отговорните за хората с увреждания избягаха от протестите чак в Ню Йорк


Зам.-министър Росица Димитрова и Надежда Харизанова качиха селфи от Организация на обединените нации във Facebook профила на МТСП.

Докато тече драмата сред обществения министър Бисер Петков, премиера Бойко Борисов и майките на младежи с увреждания, две високопоставени служителки от общественото министерство, директно виновни за казуса - зам.-министър Росица Димитрова и държавният специалист от отдел "Интеграция на хората с увреждания " Надежда Харизанова, са на първокласна командировка в Ню Йорк, оповестява в. "Сега ". По подигравка на ориста от 12 до 14 юни те показват "положителния опит и постигнатите резултати в България " за правата на хората с увреждания и деинституционализацията на децата с увреждания. Насред рецесията с оставката на Петков, който в понеделник беше отхвърлен от Борисов, а във вторник - върнат назад, с цел да "отърве премиера от палатковите лагери ", в профила на министерството във "Фейсбук " се появиха фотоси на Димитрова и Харизанова от Ню Йорк.

Командировката им е с всички екстри - самолетна бизнес класа за зам.-министъра, дневни, квартирни и прочие Общата стойност на пътуването на двете служителки е 16 150 лева, излиза наяве от документ, с който "Сега " разполага. Тъй като самолетните билети са купени в последния миг, билетът за бизнес класа на Димитрова коства 8306 лева, а икономичната класа на подчинената й - 2016 лева Останалото до 16 150 лева са дневни, хотел и пари за вътрешен превоз. Въпреки че самата конференция е тридневна - от 12 до 14 юни, а нощувките са четири, зам.-министърът и държавният специалист са писали дневни за 6 дни. Не е ясно какво е наложило незабавното пазаруване на билетите, при изискване че датите на конференцията са известни още от предходната година.

Пред "Сега " от общественото министерство прецизираха, че командировката е за сметка на МТСП и че зам.-министърката за първи път пътува с бизнес класа. Според пресцентъра разноските за Димитрова са 8980 лева, без да прецизират какво тъкмо се покрива със сумата. Тя се възползва от правото си съгласно наредбата за служебните командировки, съгласно която при пътешестване над 5 часа зам.-министрите и други висши чиновници употребяват бизнес класа.

След запитването на "Сега " за командировката пресцентърът на МТСП популяризира известие до всички медии какво е правила зам.-министърката на конференцията. "Социалното включване на хората с увреждания би трябвало да е на равни начала с всички останали групи от обществото ", декларирала Димитрова в централата на Организация на обединените нации. Тя подчертала, че българското законодателство дава гаранции за недискриминация и равни благоприятни условия за всички. И обяснила, че у нас се създава нов закон за обществените услуги, който "ще сътвори новаторски модел на финансиране и възстановяване на качеството, успеваемостта, ръководството и мониторинга на обществените услуги ".

На уеб страницата на конференцията Димитрова не е упомената измежду изказалите се. Там написа, че изявление е направил Георги Панайотов, непрекъснат представител на България в Организация на обединените нации.

Точно проектозаконът, който Димитрова хвали, е една от конфликтните точки сред протестиращите и министерството - те упорстват да се одобри направеният от омбудсмана Мая Манолова проектозакон за персоналната грижа и все още отхвърлят разновидността двата плана да се обединят, както предлага министър Бисер Петков. Днес би трябвало да стане ясно и какви са финансовите планове за закона на Мая Манолова, която счита, че измененията могат да се вместят в настоящия бюджет - мнение, което не се споделя от други специалисти. Самият Петков разгласи, че за настояванията на протестиращите трябват в допълнение пари, които Борисов не желае да даде.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР