Зам.-министър Николова отчита положителен ефект при развитието на регионите и

...
Зам.-министър Николова отчита положителен ефект при развитието на регионите и
Коментари Харесай

ЕС дава 109 млн. евро за 74 проекта между България и Румъния

Зам.-министър Николова регистрира позитивен резултат при развиването на районите и териториалното доближаване.

Още по тематиката
Европейска комисия: Не наваксвате задоволително бързо

Икономическият напредък е добър, само че капацитетът му би трябвало да бъде нараснал, а това изисква вложения
25 мар 2018
Половин милиард за пътя Мездра - Ботевград и околовръстното до " Младост "

Държавната организация разгласи двата търга, възнамерява и поправки за над 300 млн. лева
22 мар 2018
Пътната организация разгласи търгове за поправки за 170 млн. лева

Поръчките евентуално ще доведат до доста предложения поради дребното бизнес на строителните компании
10 юли 2017
Мрежа от електрически колела ще обслужва двете страни на Дунав

В момента се набират предложения за оператори по трансграничния план сред България и Румъния
20 сеп 2016
Поглед към Румъния

Крайдунавския град се обръща към реката и към северната съседка
30 ное 2015 В пограничния район сред България и Румъния ще бъдат вложени нови над 109 млн. евро посредством Програма " Интеррег V ". Те са разпределени измежду общо 74 планове сред сътрудници от двете страни. Това стана ясно по време на десетото съвещание на Комитета за наблюдаване на европейската трансгранична стратегия, което се организира във Велико Търново през седмицата. То бе съпредседателсвано от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова.

" Програмата за трансгранично съдействие сред България и Румъния е една от основните за териториално развиване на пограничния район от двете страни на река Дунав. С нея поддържаме икономическия напредък и заетостта ", уточни заместител министър Николова.

Пътища на фокус

Сред утвърдените планове има два на Агенция " Пътна инфраструктура ". Те са свързани с рехабилитация на значими пътни прави в Северна и Северозападна България, като са стимулирани с значимостта им за свързаността на районите. Близо 4 млн. евро ще бъдат вложени в обновяването на към 10 км от третокласния път Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен. Вторият план е за близо 3 млн. евро и планува рационализация на 7.7-километров сектор от пътя Костинброд-Берковица-Монтана. Според пътната организация по този начин ще се обезпечи бърз достъп на Берковица до транспортен кулоар IV.

" Отчитаме сериозен интерес и огромен брой претенденти по оповестената покана. Това е действителен индикатор за това, че програмата дава отлични благоприятни условия за институциите и организациите от трансграничния район да осъществят концепциите си. Освен това плановете се отличават с високо качество ", разяснява още зам.-министър Николова.

Пожарна и избавителни действия

Освен за пътища са утвърдени планове още на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и Изпълнителна организация " Морска администрация ". С над 1 млн. евро първата институция ще работи за рационализиране на взаимните дейности за реагиране при спешни обстановки, а втората ще получи над 3 млн. евро с цел да сътвори Аварийни избавителни центрове в Русе, Лом и Турну Мъгуреле за предварителна защита и превъзмогване на бедствия по р. Дунав.

" По отношение на териториалното доближаване, считаме, че Кохезионната политика би трябвало да резервира дълготрайния си капиталов темперамент и в същото време да усили средствата за по-слабо развитите райони ", съобщи зам.-министър Николова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР