Зам.-министър Димитрова Зам.-министърът на социалната политика Росица Димитрова и държавният

...
Зам.-министър Димитрова Зам.-министърът на социалната политика Росица Димитрова и държавният
Коментари Харесай

В разгара на протести и оставка отговорните за хората с увреждания отчитат опит в Ню Йорк


Зам.-министър Димитрова

Зам.-министърът на обществената политика Росица Димитрова и държавният специалист от отдел " Интеграция на хората с увреждания " Надежда Харизанова са отчели на конференция в Ню Йорк позитивния български опит. Това става в разгара на абсурда с оставката на обществения министър Бисер Петков, който в понеделник беше освободен от премиера Бойко Борисов за несправяне с проблемите на хората с увреждания, а във вторник върнат назад откакто протестиращи майки на деца с увреждания се оповестиха в негова отбрана.

По информация на в. “Сега “ командировката на двете служителки е с “всички екстри - самолетна бизнес класа за зам.-министъра, дневни, квартирни и пр “ и общата стойност на пътуването им е 16 150 лева Тъй като самолетните билети са купени в последния миг, билетът за бизнес класа на Димитрова коства 8306 лева, а икономичната класа на подчинената ѝ - 2016 лева, твърди вестникът. Останалото до 16 150 лева са дневни, хотел и пари за вътрешен превоз. Въпреки че самата конференция е тридневна - от 12 до 14 юни, а нощувките са четири, зам.-министърът и държавният специалист получават командировъчни за 6 дни.

От общественото министерство оповестиха в петък, че мотивът за визитата на заместник-министър Димитрова е покана за присъединяване в 11-та Конференция на страните по Конвенцията по правата на хората с увреждания. България е ръководител на форума за интервала 2017-2018 година и в това си качество провежда конференцията за 10-та и 11-та ѝ сесия. От министерството настояват обаче, че разноските за командировката на Димитрова са на обща стойност 8980 лв., т.е. в тази сума с изключение на цената на билета, влизат дневни за 6 дни, разноски за вътрешен превоз и застраховка. Ведомството не показва какви са разноските за пътуването на Харизанова.

“Предвид водещата роля на България в конференцията и значимостта на събитието за образуване на политики за хората с увреждания и гарантиране на техните права беше преценено Росица Димитрова да взе участие в нея в качеството си на заместник-министър на труда и обществената политика, който дава отговор за политиката за интеграция на хората с увреждания, равни благоприятни условия и антидискриминация “, оповестиха от ведомството.

То добавя, че заместник-министър Димитрова е направила националното изявление на България по време на конференцията. В него тя показала целите в политиката за хората с увреждания, главните стъпки за използване на Конвенцията за правата на хората с увреждания, както и най-важните законодателни начинания на държавното управление, измежду които са подготовката на Закон за хората с увреждания, Закон за обществените услуги и Закон за българския жестов език.

Периодът на командировката е от 11 до 16 юни. Освен в конференцията, Димитрова ще взе участие и в съпътстващо събитие на УНИЦЕФ по деинституционализацията на децата с увреждания, допълват от медомството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР