, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на

...
, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на
Коментари Харесай

Официално: Искат връщане на задължителното носене на маски на открито!

 , зам.-министър Бойко Пенков, специалисти от Министерство на здравеопазването и членове на Експертните препоръки по епидемиология и инфекциозни заболявания в границите на двучасов видеоконферентен диалог.

" По време на срещите в страната сътрудници от всички структури показват терзанията си, свързани с повишението на заболяемостта, и упорстват за по-строг надзор на обстановката и въвеждане на маски навън “, разяснява проф. Ангелов. В отчет на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев също се насочва предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, навън.

" Това е най-леката допустима мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, смятам, че би трябвало да я въведем. Щом специалистите изрично поддържат подобен вид противоепидемична мярка и тя по никакъв метод не е ограничаваща за жителите, а упованията са в резултат на засиления надзор и при изискване, че всички ние съблюдаваме ограниченията, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го създадем “, добави здравният министър.

В рамките на срещата членовете на експертните препоръки и здравният министър разясниха и хипотезата за понижаване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни заболявания, надлежно - проф. доктор Йорданка Стоилова, началник на катедра " Епидемиология и Медицина на бедствените обстановки " на МУ-Пловдив и проф. доктор Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни заболявания, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, показаха изрично утвърждение както за носенето на маски навън, по този начин и за понижаване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като изискване за последното би трябвало да бъде неналичието на клинични признаци.

По отношение разпоредбите за дехоспитализация специалистите показаха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, с цел да имат медиците по места по-голяма еластичност при оценка на самостоятелното здравословно положение на пациентите.

" Общата ни цел е да понижим разпространяването на COVID-19 без да постановяваме рестриктивни ограничения и да повлияваме върху обществения живот и психическото здраве на българите “, уточни зам.-здравният министър Бойко Пенков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР