Зам.-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир

...
Зам.-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир
Коментари Харесай

Темелков на юбилей на лаборатория по физика на БАН

Зам.-кметът по цифровизация, европейски политики, бизнес развиване и обучение Владимир Темелков се включи в отбелязването на 45-годишнината на Централната лаборатория по приложна физика на Българска академия на науките.

„ Като водеща организация в България в региона на мехатрониката и нанотехнологиите, износоустойчивите покрития и новите енергийни източници, ръководената от Вас лаборатория има сериозен принос за развиването на науката и приложението ѝ в област Пловдив. Благодарение на Вас в Община Пловдив науката работи сполучливо с бизнеса в интерес на обществото “, поздрави управлението Владимир Темелков. Той посочи, че лабораторията разполага с научна инфраструктура, която способства за създаването и прехвърлянето на технологии на международно равнище и за привличането на млади откриватели, които да развиват бъдещия теоретичен капацитет на град Пловдив.

По време на тържествената сесия шефът на лабораторията проф. доктор Лиляна Колаклиева и зам.-директорът проф. доктор Румен Каканаков показаха развиването на звеното през годините и достиженията на колектива в региона на научно-приложните проучвания и нововъведенията в интерес на обществото.

Сред най-големите триумфи през последните години проф. Колаклиева открои основаването на Центъра по мехатроника и нанотехнологии. В рамките на плана беше построена и разширена така наречен “Чиста стая ”, в която се обитава съоръжение без аналог в България. В едната част на “Чистата стая ” се прави нанасянето на нанопокрития върху железни принадлежности и елементи, а в другата – се тества тяхната резистентност. Изследванията в “чистата стая ” намират приложение в редица области като машиностроене, автомобилостроене, металообработване, енергетика, медицина и стоматология.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР