Зам.-кметът на Община Бургас по култура, туризъм и спорт Диана

...
Зам.-кметът на Община Бургас по култура, туризъм и спорт Диана
Коментари Харесай

Диана Саватева представя новата си поетична книга в Бургас

Зам.-кметът на Община Бургас по просвета, туризъм и спорт Диана Саватева сътвори своята трета авторска книга – стихосбирка, озаглавена „ Капка, изпреварила дъжд “.

Тя ще бъде показана пред другари и (по)читатели на следващия ден, четвъртък, от 18 часа, в зала „ Георги Баев “ на Културен център „ Морско казино “. Редактор на изданието е Катерина Стойкова. Художник: проф. Светозар Бенчев. Дизайн: Детелина Минева. Издател е Румяна Емануилиду, ИК „ Знаци “, с финансовото подпомагане на Програма „ Помощ за книгата’2022 “ на Министерството на културата.

Авторът за книгата:

„ Капка, изпреварила дъжд “ е съдържателно, концептуално и прочувствено обвързвана с другите ми две книги – „ Памет за благополучие “ и „ Градът – любовна карта “, само че дружно с това е друга – и като послания, и като структура.

За мен това е книга за тестването да бъдем оттатък Времето, за устрема към надълбоко знание, което носи прояснение, само че и рани, за любовта – положението на непрогледна светлина, което извира от нас и прелива във всички измерения на живота.

„ Човек – време “ е по едно и също време съпротива и хармонична двойка. Ние сме в паяжината на времето си, даже когато мислим, че сме преодолели условностите на епохата, в която живеем. И в същото време човешкият дух има благоприятни условия да преодолява гравитацията – на ежедневното, предвидимото и посредственото.

Основното в книгата е стремежът да видиш и осъзнаеш света оттатък това, което той самият желае да ти покаже. Днешният търсещ човек не желае да живее „ 2D “, да бъде линеен и предвидим. Всъщност това евентуално е дефиницията за търсещия човек във всяка една ера. Пътуването в доста направления, да го назовем моделът 3D, може да задоволи любознанието ни ненапълно, само че същинският търсещ човек желае да измине колкото е допустимо по-дълго разстояние вътре в себе си. Това не е просто себепознание. Чрез своята същина той може да стигне до непознати пространства за човешката същина изобщо.

Развитието на „ Безкрайна поема “, която стартира във втората ми книга, е идващ стадий в проучването ми какво основава човешкото безпокойствие и къде е изворът на удовлетворението, на аргументите да казваш Благодаря. И най-трудното съществуване има светла страна, моето разбиране е, че тя би трябвало да бъде осъзната и посочена.

„ Капка, изпреварила дъжд “ е моят метод да помиря сензитивното с рационалното, тъй като и най-мащабните хрумвания имат смисъл, в случай че стартират от човешкото сърце.

* Диана Саватева е родена в Царево и живее в Бургас. Завършила е българска лингвистика във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ и магистърска стратегия „ Право на Европейски Съюз “ в СУ „ Св. Климент Охридски “. Работила е като публицист в бургаския седмичник „ Свободен бряг “ и националния всекидневник “24 часа “. Участва в учредяването на Бургаската писателска общественост през 2015 година В интервала април 2017 – декември 2019 година е депутат. В момента е зам.-кмет на Община Бургас с сектор „ Култура, туризъм, спорт “. Има редица изявления в списания, алманаси, онлайн, както и в сборниците „ Поети, влюбени в морето “ – на български и арабски. Автор е на предходни две книги с поезия: „ Памет за благополучие “ и „ Градът – любовна карта “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР