Зам. главният прокурор на САЩ Род Розенстайн представи обвиненията към

...
Зам. главният прокурор на САЩ Род Розенстайн представи обвиненията към
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Зам. основният прокурор на Съединени американски щати Род Розенстайн показа обвиняванията към 12 съветски разузнавачи в резултат на следствието на специфичната комисия на Робърт Мълър

Още по тематиката
Вечерни вести: Брюксел взема решение за България в еврозоната, Тръмп не създаде кавги от срещата на НАТО

И още: Тол-системата потегля през август следващата година, Борисов регистрира европредседателството в Народното събрание, по какъв начин хърватското държавно управление означи футболния триумф на страната
12 юли 2018
Вечерни вести: Половин милиард лв. за ремонт на язовири, Тръмп против Германия

И още: Търговската война сред Съединени американски щати и Китай се разраства; Ще получи ли България дата за чакалнята на еврозоната; Екотаксата за новите коли спада с 10%, а за старите пораства с 12-13%
11 юли 2018 Насред пика на футболните пристрастености поради идния край на Световното състезание по футбол и обичайно безгрижния отпускарски юли и България, и светът не изобилстват от вести през уикенда. Темата, която на локална почва ненапълно съумя да концентрира медийното внимание, бяха митингите на животновъдите от Странджанско против евтаназирането на хиляди животни поради открити случаи на чума.

Предусещайки, че в новинарската суша тематиката може да се издигне нагоре в публичния дневен ред, министър председателят Бойко Борисов изпрати в засегнатите села земеделския министър Румен Порожанов, който побърза да обещае по-високи компенсации за умъртвените овце и кози. Опозицията също видя политически капацитет в събитията, като водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че ще пусне тъжба до прокуратурата и се включи в жива верига в село Шарково, която краткотрайно спря евтаназирането.

По света новините към американския президент съвсем изцяло са завладяли ефира. Очаквано вниманието е фокусирано върху идната среща Тръмп - Путин в понеделник, само че още отекват и фрагментите от многохилядните митинги при визитата му във Англия, поръчката му да се кандидатира за преизбиране и зараждащите се търговски войни. А рецензиите на Тръмп по отношение на Brexit тактиката на английския министър председател Тереза Мей задълбочиха разделянето в редиците на консерваторите и я принудиха да излезе с предизвестие към критиците си в партията да поддържат проектите й, тъй като рискуват да няма никакъв Brexit.

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Съединени американски щати упрекнаха 12 съветски сътрудници в хакерска офанзива против президентската акция на Клинтън


Специалната комисия, проверяваща съветска интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, излезе с обвиняване към 12 съветски сътрудници, че са взели участие в хакерска офанзива на пощите на високопоставени представители на Демократическата партия и предизборния екип на Хилъри Клинтън. Специалният прокурор в следствието Робърт Мълър е изготвил акт от 29 страници, който с изключение на изложение на методите на деяние на хакерските офанзиви насочва изказвания и за много по-мащабни дейности на Москва в опит да всее безпорядък преди изборния ден в помощ на претендента на републиканците Доналд Тръмп.

Обвиненията идват директно преди плануваната за понеделник среща в Хелзинки сред президентите на Съединени американски щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин и по този начин задава звук за още по-напрегнат разговор сред двамата. На конференция в петък Тръмп съобщи, че безусловно ще повдигне този въпрос на срещите, макар че от началото на следствието той отхвърля акцията му да е подпомагана от Москва, а Путин отхвърля каквато и да е интервенция в американските избори.

Протестите на животновъдите провокираха и политически пристрастености

След като беше пратен от премиера Бойко Борисов в обитаемоте места, потърпевши от чумата по овцете и козите, земеделският министър Румен Порожанов разяснява, че хората са разбрали заплахите на болестта и че евтаназията е неизбежна, и в случай че не се направи, може да последва възбрана от Европейски Съюз за експорт на месо и мляко. Той е заречен още обезщетенията да бъдат увеличени за евтаназираните животни. Това обаче към този момент не понижава недоволството в района, като стопаните упорстват умъртвяването да спре и настояват, че болестта не е несъмнено потвърдена.

Драмата доби и политически нюанс, като в нея се намеси и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която е пуснала тъжба до прокуратурата с искане да спре умъртвяването на животни. Тя и депутати от Българска социалистическа партия са посетили едно от засегнатите места с. Шарково и са взели участие в жива верига, която краткотрайно е спряла дейностите на Българската организация за сигурност на храните там. Различни извънпарламентарни партии като Съюз на демократичните сили и ЕНП желаеха оставки на Порожанов и ръководителя на БАБХ Дамян Илиев, който пък в края на деня разгласи, че е подготвен да подаде оставка, в случай че министърът му я изиска.

Fitch намали рейтинга на Турция още една степен под капиталов клас

Fitch смъкна оценката си за Турция от BB+ на BB, като остави вероятността пред рейтинга негативна. Като съществена причина за понижението рейтинговата организация сочи рисковете за макроикономическата непоклатимост от разширяващия се недостиг по настоящата сметка на страната. Очакванията на анализаторите са той да доближи 6.1% от Брутният вътрешен продукт за 2018 година, теглен от по-високите цени на горивата и по-високото ползване. Освен това анализаторите сочат като тревожни инфлацията, резултата на понижаващата се лира върху локалния бизнес. Също по този начин в последните месеци доверието в икономическата политика е намаляло, а първите ограничения след изборите през юни ускоряват несигурността.

Действията на Fitch са нов удар по отношение на избрания отново президент Реджеп Тайип Ердоган, който след изборите ускори контрола си над икономическата политика. Дни по-рано другата водеща рейтингова организация Moody`s изрече страхове, че независимостта на Турската централна банка ще бъде съществено подкопана. Конфликтът на Ердоган с централната банка се корени в нейните дейности да противостои на обезценяването на лирата с повишаване на лихвите, което обаче понижава икономическия напредък и основава неодобрение в страната. Ердоган постоянно обществено подлага на критика дейностите на рейтинговите организации и пробва да омаловажи оценките им, само че понижаването на рейтинга на страната от ден на ден оскъпява финансирането й и задълбочава валутната рецесия.

Протестите против високата безработица и липса на базови условия за живот, почнали в Южен Ирак, доближиха и до столицата Багдад и принудиха държавното управление да сложи органите на реда в нараснала подготвеност. В Басра навалица, щурмуваща административна постройка, е била разпръсната с водни оръдия и изстрели във въздуха. Al Jazeera предава информация за най-малко трима убити и десетки ранени от началото на митингите. Засега няма данни да е обиден добивът на нефт.

[Reuters]

КАКВО ИНТЕРЕСНО

[Reuters] Netflix със 112 номинации за премиите Emmy детронира HBO след 17 години

Компанията за стрийминг на филми Netflix, която в последните години стартира все по интензивно да влага в лична продукция, съумя да получи най-вече номинации за телевизионните награди Emmy. - 112. Така тя съумя да измести по този индикатор дългогодишния водач HBO, която има с 4 по-малко. Постижението е удивително, защото единствено пет години по-рано Netflix не продуцираше лични филми и сериали. За тази година обаче бюджетът й за наличие е 8 милиарда $, до момента в който HBO планува едвам 2.5 милиарда $. Това затвърждава наклонността за пренасочване на качествената телевизия към стрийминг платформите. Въпреки позитивните вести обаче вложителите не са толкоз уверени във финансовия аспект на триумфа и в петък (преди излизащите идната седмица доклади на компанията) акциите на Netflix паднаха с 4%. Като разтуха HBO може да се похвали с най-номинираното шоу, като нейният сериал Game of Thrones получи 22 номинации.

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Тръмп и Путин се срещат в понеделник в Хелзинки
Американският президент Доналд Тръмп и съветският му сътрудник Владимир Путин ще се срещнат в понеделник в Хелзинки. Събитието е определяно от западните дипломати като " същински тест " за уговорките на Вашингтон към НАТО. Преди срещата Тръмп разказа Путин като " съперник ", а не като " зложелател " и уточни, че чака двамата да се схващат добре. Европейските съдружници не крият терзанията си, изключително откакто американският президент посочва, че не изключва прекъсване на военните учения на НАТО в балтийските страни, в случай че Путин изиска това. На журналистически въпрос дали има намерение да ги приключи Тръмп отговори: " Може би ще приказваме за това. " Пред CNN върховен американски чиновник от сферата на защитата разяснява, че Пентагонът не чака президентът на Съединени американски щати да спре ученията в Източна Европа.

Данни за непознатите вложения и инфлацията ще разгласява националната статистика

В понеделник Националният статистически институт (НСИ) ще разгласява данни за инфлацията в страната през юни, а три дни по-късно ще бъде прочут и размерът на директните задгранични вложения през май съгласно предварителните оценки на Българска народна банка.

Според лятната прогноза на Европейска комисия покачването на ценовото ниво леко ще се форсира до края на годината. Числата за непознатите вложения пък са по-скоро ориентировъчни, защото евентуално ще бъдат ревизирани няколко пъти през идната година.

OUT-OF-OFFICE
Няколко хрумвания за свободното време през идната седмица

Театър
До 17.07
Театралният фестивал на моноспектаклите се организира в парка на Военната академия, за 14 юли е оповестена постановката " Живак " на Димитър Живков, а на 16 юли - " Всичко на масата " по Чарлз Буковски. Начало 21:00 ч., билети 10 лева

Парти просвета
19.07
Лятно празненство на покрива на " Музейко ". Лекции за ролята на гравитацията и различни безтегловни действителности. Барът ще е квалифициран от FlipFlop, за музиката ще се грижи ShakerMaker.
В " Музейко ", билети 15 лева, начало 20:00 ч.

Опера
До 22.07
Премиера на хитовата опера " Мама миа " в България с присъединяване на Орлин Горанов и Влади Михайлов, звездите на театъра и мюзикъла Ники Сотиров, Деница Шопова, Весела Делчева и други Хитовете на АBBA на български. По същото време е и премиерата на продължението на кино лентата по кината " Mamma Mia! Отново дружно ".
В Националната опера и балет, от 19 ч. И в кино " Люмиер ", прожекции в 18:15 и 20:30 ч.

Жива галерия
До 31.08
Свободно летящи живи тропически пеперуди в залата на експо център " Флора ". Докарани са тропически растения, с цел да бъдат пеперудите в естествена среда. В Бургас, експо център " Флора ", без почивен ден, билет 5 лева за възрастни, за деца 2 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР